A+ R A-

Γιατί ζητάει η Άγκυρα ανταλλάγματα από την Ελλάδα;

Rate this item
(0 votes)

Ανταλλάγματα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ζητά η Άγκυρα, κάτι που ήταν βέβαια αναμενόμενο.

Ο «γνωστός και μη εξαιρετέος» υπουργός Ε.Ε. της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, τόνισε ότι η επαναλειτουργία της Σχολής δεν είναι θέμα Η.Π.Α.-Τουρκίας, αλλά υπάγεται στους κανονισμούς της Άγκυρας.

Έπειτα, αφού συνέχισε με τυπικές δηλώσεις του στυλ: «η επαναλειτουργία τη Θεολογικής Σχολής είναι σημαντικό θέμα για να ανθρώπινα δικαιώματα και την ικανοποίηση των αναγκών των Ορθοδόξων», συνέδεσε τα ελληνοτουρκικά με το θέμα της Χάλκης.

Έτσι η αναφορά για τη Θράκη δεν άργησε: «Ευχόμαστε να επιλυθούν τα προβλήματα των Μουσουλμάνων Τούρκων αδελφών μας στη Δυτική Θράκη και των Ορθόδοξων πολιτών μας που ζουν στην Τουρκία. Πιστεύω πως και η Ελλάδα που πρέπει να έχει δημοκρατία στα επίπεδα της Ε.Ε πρέπει να συμπεριφερθεί ανάλογα γνωρίζοντας τις ευθύνες της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαγίς.

Με λίγα λόγια το δεσποτικό τουρκικό κράτος, που διατηρεί ακόμα και σήμερα πολιτικούς κρατουμένους και παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με διεθνείς εκθέσεις, κατηγορεί την Ελλάδα, εμμέσως πλην σαφώς, για αντί-δημοκρατική συμπεριφορά στο θέμα των μουσουλμάνων της Θράκης βαφτίζοντάς τους όλους Τούρκους.

Εν συνεχεία συνδέει θέματα θρησκείας με εθνικά ζητήματα. Ωστόσο στην Ελλάδα δεν έχει δημιουργηθεί σημαία ανεξάρτητης Κωνσταντινούπολης, ούτε υπάρχουν από πλευρά της Αθήνας «υποχθόνιες» κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση σε αντίθεση με την Άγκυρα (Τουρκικό Προξενείο Θράκης, εκτουρκισμός Πομάκων, σημαία ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης).

Στην πραγματικότητα η Τουρκία αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να επαναπροσδιορίσει την στάση της απέναντι στο Πατριαρχείο λόγω των πιέσεων της Ουάσινγκτον προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο μεγαλοϊδεατισμός της Τουρκίας «σκοντάφτει» στα διεθνή συμφέροντα, αφού η Κωνσταντινούπολη και το Πατριαρχείο δεν ανήκουν ουσιαστικά στο τουρκικό κράτος, το οποίο περιορίζεται, για όσους γνωρίζουν, σε ρόλο «επόπτη» της περιοχής του Βοσπόρου για λογαριασμό του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό άλλωστε, ενώ οι σημαντικές συναντήσεις λαμβάνουν χώρα στην Κωνσταντινούπολη, επίσημη πρωτεύουσα της Τουρκίας θεωρείται η Άγκυρα.

Αυτό «ντρέπεται» να το παραδεχτεί η επίσημη Τουρκία και γι’ αυτό το λόγο προσπαθεί με ανταλλάγματα, προερχόμενα από την επιρρεπή λόγω κρίσης Ελλάδα (Θράκη, Αιγαίο), να κατευνάσει τα πνεύματα στο κεμαλικό στρατόπεδο, το οποίο διακρίνει στον ορίζοντα αναγκαστικές παραχωρήσεις (Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, Κουρδιστάν) και κανείς δεν ξέρει πότε και πως θα αντιδράσει.

Το ελληνικό κράτος οφείλει να επαγρυπνεί και εκμεταλλευόμενο αδυναμίες και έριδες στην Τουρκία να αμύνεται διπλωματικά στην επεκτατική βουλιμίας της Άγκυρας.

Last modified on Thursday, 05 April 2012 22:02

U Comment Here

ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required