A+ R A-

Πρεμιέρα για τα γενόσημα από αύριο

Rate this item
(0 votes)

«Πρεμιέρα» για δεύτερη φορά μέσα σε… δέκα ημέρες γίνεται για το μέτρο της συνταγογράφησης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με βάση τη δραστική ουσία των φαρμάκων.

Μια εβδομάδα μετά την «ανάκληση» του μέτρου λόγω τεχνικών προβλημάτων που είχαν παρουσιαστεί κατά την ολιγόωρη εφαρμογή του, ο ασφαλιστικός φορέας ανακοίνωσε ότι από σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα 9 Απριλίου αρχίζει η πλήρης εφαρμογή της συνταγογράφησης με δραστική ουσία. Την ίδια στιγμή, ο ιατρικός κόσμος κατέρχεται σε κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από τον σημερινό αποκλεισμό του ΕΟΠΥΥ επί της Λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος της HELEXPO, στο Μαρούσι.

Δραστική ουσία στα συνταγολόγια

Σύμφωνα με το μέτρο, οι νοσοκομειακοί γιατροί όπως και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ -όπου υπενθυμίζεται ότι υπάγονται πλέον οι ασφαλισμένοι των ΙΚΑ, ΟΓ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ- θα συνταγογραφούν φάρμακα στους ασθενείς βάσει δραστικής ουσίας και όχι με την εμπορική τους ονομασία. Δεν θα αναγράφουν πχ επάνω στο συνταγολόγιο την αντιβίωση Klaricid αλλά τη δραστική ουσία κλαρυθρομυκίνη, ούτε το χάπι Losec για τη γαστροπροστασία, αλλά την ουσία ομεπραζόλη κοκ. Τα δέκα πρώτα φάρμακα-ουσίες που ανήρτησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) είναι οι εξής: Κλαριθρομυκίνη, Κεφπροζίλη, Κεφπροζίλη , Αζιθρομυκίνη, Φλουκοναζόλη, Σιπροφλοξασίνη, Ομεπραζόλη , Λανσοπραζόλη, Κετιριζίνη, Μελοξικάμη.

Την επιλογή του φαρμάκου θα την κάνει πλέον ο φαρμακοποιός, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δώσει στον ασθενή το πιο φθηνό από τα αντίγραφα (γενόσημα) φάρμακα που κυκλοφορεί στη χώρα με την συνταγογραφημένη δραστική ουσία.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, όλα τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στην θετική λίστα (πρόκειται για τη λίστα που περιλαμβάνει τα φάρμακα που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία) και αφορούν στις 10 δραστικές ουσίες, έχουν ενσωματωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ. Για κάθε ομάδα φαρμάκων αναγράφεται η τιμή αναφοράς, που αντιστοιχεί στο φθηνότερο γενόσημο για το οποίο οι ασφαλισμένοι θα καταβάλουν μόνο την συμμετοχή τους.

Εάν ο ασφαλισμένος επιλέγει άλλο φάρμακο, πληρώνει τη διαφορά

Με βάση τις διευκρινήσεις του υπουργείου Υγείας, στην περίπτωση που είτε ο ιατρός είτε ο ασφαλισμένος επιθυμεί αντί για το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο να επιλέξει ακριβότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, τότε ο ασφαλισμένος θα καταβάλει στο φαρμακείο εκτός από τη συμμετοχή του και τη διαφορά στην τιμή. Το εύρος της διαφοράς των τιμών μεταξύ του φθηνότερου γενόσημου και του ακριβότερου φαρμάκου για την ίδια δραστική ουσία κυμαίνεται από 0,50 – 4,60 ευρώ.

«Για την εξασφάλιση της διαφάνειας όσον αφορά στην οικονομική επιβάρυνση του ασθενή, σε περίπτωση επιλογής ακριβότερου φαρμάκου, θα αναγράφεται η διαφορά αυτή στο έντυπο της ηλεκτρονικής συνταγής και ο ασθενής θα ενημερώνεται και θα συναινεί με την υπογραφή του» διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας.

Οι γιατροί αντιδρούν στη δραστική ουσία

Με ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καλεί τους γιατρούς – μέλη του, ιδιώτες και νοσοκομειακούς, να συνταγογραφούν μεν στο έντυπο τη δραστική ουσία αλλά σε… παρένθεση να συμπληρώνουν το φάρμακο που κρίνουν καταλληλότερο για τον ασθενή τους.

Επιπλέον, προτείνει στους γιατρούς να γράφουν με κόκκινο στυλό, σε κάθε ηλεκτρονική συνταγή που εκτυπώνουν και σφραγίζουν, τη φράση: «Αλλαγή της ιατρικής συνταγής επισύρει ποινικές ευθύνες». Ενώ για εξοικονόμηση χρόνου συστήνουν τη χρήση μιας μικρής σφραγίδας με την ανωτέρω φράση, ώστε να σφραγίζουν τις συνταγές που θα χορηγούν από 9ης Απριλίου -για τις δέκα πρώτες δραστικές ουσίες- και από 1ης Ιουνίου για όλες.

Απώτερος στόχος του ΙΣΑ ωστόσο είναι όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «να μην υπάρξει επέκταση του μέτρου σε όλα τα φάρμακα», όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας.

«Μπλόκο» στον ΕΟΠΥΥ

Παράλληλα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Μεγάλη Δευτέρα έξω από το κτίριο του ΕΟΠΥΥ, τόσο για το μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με δραστική ουσία όσο και για τη μη καταβολή των συσσωρευμένων χρεών του φορέα στους εργαστηριακούς γιατρούς. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας εκτιμά ότι τα χρέη των ταμείων που ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ σε όλο τον κλάδο αγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ κατά την τελευταία τριετία.

«Καλούμε τους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ καθώς και τους γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι αλλά έχουν πιστοποιημένο κωδικό, να απέχουν από τη συνταγογράφηση και την αναγραφή παρακλινικών εξετάσεων, καθώς και την εκτέλεση των σχετικών παραπεμπτικών και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους προς τους ασφαλισμένους χορηγώντας Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών με τη νόμιμη αμοιβή» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Last modified on Monday, 09 April 2012 09:41

U Comment Here

ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

Health Experts

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required