A+ R A-

Κομισιόν: Πλαφόν στον Κατώτατο Μισθό, Εκτός του Έλληνα Εργαζόμενου

Rate this item
(0 votes)

Προκλητικές διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η άνιση μεταχείριση των εργαζομένων πολιτών, καθώς η Κομισιόν πρόκειται να προτείνει στην αυριανή της συνεδρίαση,

την εισαγωγή ελάχιστου μισθού σε χώρες όπως η Γερμανία και ταυτόχρονα την αύξηση μισθών σε χώρες που θεωρούνται πολύ χαμηλοί, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στη διάθεσή της η EurActiv.

 

 

Το να έχεις απασχόληση δεν αποτελεί συνταγή εναντίον της φτώχειας στην Ευρώπη. Πράγματι, πάνω από το 8% των ευρωπαίων εργαζομένων ζει με μισθούς που τους κρατούν κάτω από το όριο της φτώχειας, δείχνουν στοιχεία της ΕΕ.

 

«Ο κίνδυνος του να δουλεύεις και να βρίσκεσαι στο όριο της φτώχειας είναι υψηλός, δη σε χώρες με άνιση κατανομή εισοδήματος και χαμηλού ελάχιστου μισθού, μεταξύ ατόμων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χαμηλής έντασης εργασίας και μονογονεϊκών οικογενειών», αναφέρει το ανακοινωθέν της Κομισιόν, «Προς μια ανάκαμψη με απασχόληση», το οποίο και θα δημοσιεύσει η Επιτροπή την Τετάρτη.

 

Ο Επίτροπος για θέματα κοινωνικών υποθέσεων θα προτείνει την εισαγωγή ελάχιστων μισθών σε όλη την Ευρώπη καθώς και αύξηση μισθών όπου είναι δυνατό.

 

«Ο καθορισμός ελάχιστου μισθού θα αποτρέψει την καταστροφική πορεία προς τον πάτο στο κόστος εργασίας, και επίσης θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στη διασφάλιση αξιοπρεπούς ποιότητας εργασίας», γράφει το ανακοινωθέν των επιτρόπων.

 

Η πρόταση αναμένεται να πυροδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία, ενθαρρύνοντας τον Sarkozy ο οποίος ζητά εδώ και καιρό να μπει ένα τέλος στο «κοινωνικό ντάμπινγκ» εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

 

«Η Γερμανία είναι το πραγματικό ζήτημα»

 

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν ήδη εισάγει ελάχιστο μισθό, ωστόσο αυτοί οι μισθοί διαφέρουν σημαντικά. Στη Ρουμανία, μπορεί να είναι μέχρι και ¼ του μέσου μισθού. Στην Ιρλανδία, είναι πάνω από το ήμισυ του κανονικού μισθού, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Εργασιακών Σχέσεων.

 

Από την άλλη, μια ομάδα κρατών που απαρτίζεται από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία και τις σκανδιναβικές χώρες, δεν έχουν ελάχιστους μισθούς. Ενώ σε Ιταλία και Αυστρία έχουν ελάχιστο μισθό μέσω συλλογικά συμφωνημένων τομεακών συμβάσεων, σχεδόν το 1/3 των γερμανών δεν έχουν δικαίωμα ελάχιστου μισθού.

 

«Η Γερμανία είναι το πραγματικό ζήτημα», αναγνώρισε αξιωματούχος της ΕΕ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

 

Η Κομισιόν μπορεί να ζητήσει από τα κράτη μέλη να αναθεωρήσουν τις κοινωνικές πολιτικές καθώς και τις πολιτικές απασχόλησης, ωστόσο η τελική απόφαση θα ληφθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις.

 

Ωστόσο, το ανακοινωθέν της Επιτροπής ενθαρρύνει χώρες με θετικούς λογαριασμούς να υποβάλουν «στοχευμένες» αυξήσεις σε μισθούς, «που θα συμβάλλουν στη διατήρηση της συνολικής ζήτησης», αναφέρει το έγγραφο, κάνοντας σαφή αναφορά στο Βερολίνο.

 

«Προφανώς αυτό δεν αφορά την Ελλάδα», εξήγησε ο αξιωματούχος της ΕΕ. Πράγματι, η Αθήνα έχει ήδη πολύ γενναιόδωρα κοινωνικά συστήματα, με τους κατώτατους μισθούς να αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του μέσου ακαθάριστου μισθού, φτάνοντας σχεδόν το 100% στον τομέα λιανικής πώλησης. Σε αυτήν την περίπτωση οι κατώτατες αποδοχές θα πρέπει ακόμη να μειωθούν, όπως πράγματι συμβαίνει.

 

«Η αύξηση μισθών θα πρέπει να λάβει υπόψη την ανταγωνιστικότητα των κρατών μελών», αναφέρει το έγγραφο. Σε κάθε περίπτωση, η προτεραιότητα της Επιτροπής παραμένει να «θεσπίσει μισθούς που διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα και θα παράσχουν ασφάλεια εισοδήματος».

 

Φορολογικά κίνητρα και επιδοτήσεις προσλήψεων

 

Η Κομισιόν αναμένεται επίσης να επαναλάβει τις προτάσεις μεταφέρει την φορολογία από την εργασία σε άλλα πεδία, αντισταθμίζοντας τις χαμηλότερες εργασιακές επιβαρύνσεις με «φόρους περιβάλλοντος, κατανάλωσης και ιδιοκτησίας». Αυτό αναμένεται να μειώσει το εργασιακό κόστος και να ευνοήσει τις προσλήψεις.

 

Επιπλέον, «σε πολλά κράτη μέλη υπάρχει πεδίο για μείωση των εισφορών του εργοδότη για την κοινωνική ασφάλιση που έχουν την μερίδα του λέοντος της φορολογικής επιβάρυνσης», τονίζεται.

 

Με ένα επίπεδο ανεργίας πάνω από το 10% στην ευρωζώνη, με Ελλάδα και Ισπανία στο 20%, οι Βρυξέλλες πιέζουν για διεύρυνση των «επιδοτήσεων πρόσληψης».

 

«Δημιουργώντας τα σωστά είδη κινήτρων και επιδοτήσεων προσλήψεων, θα δώσει κίνητρο στους εργοδότες να προβούν σε νέες προσλήψεις, επομένως να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας που διαφορετικά δεν θα δημιουργούσαν».

 

Ευαίσθητες ομάδες όπως οι νέοι ή οι μακροχρόνια άνεργοι, θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα των επιδοτήσεων προσλήψεων, προσθέτει το κείμενο.

Last modified on Sunday, 29 April 2012 13:56

U Comment Here

ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required