A+ R A-

Πατρινό καρναβάλι για πάντα! Τελετή έναρξης

Rate this item
(0 votes)

Πατρινό Καρναβάλι προ των πυλών. Η μεγάλη γιορτή της Πάτρας αρχίζει και μας προσκαλεί να αφεθούμε στη ξεγνοιασιά και στη μαγεία της προσπερνώντας την γκρίζα πραγματικότητα των ημερών.Όπως αναφέρει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Καρναβαλιού "η πόλη φορά τα γιορτινά της και υποδέχεται το Πατρινό Καρναβάλι 2012.

Μια όαση κεφιού και απόδρασης από τις δύσκολες συνθήκες, που παρά τη μικρή της φέτος χρονική διάρκεια-κάτι παραπάνω από ένα μήνα- φιλοδοξεί να μας παρασύρει στις συναρπαστικές διαδρομές της χαράς, της διασκέδασης, της ανατροπής και της δημιουργίας.

 

Ανοίγοντας μια νέα σελίδα, η φετινή Ημέρα Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού, που διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων Καρναβάλι Πάτρας και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, το πρώτο Σάββατο μετά τις 17 Ιανουαρίου, θα ρίξει όλο το βάρος στη γνήσια, αυθεντική, καρναβαλική διασκέδαση και στην ομαδική συμμετοχή εμπλέκοντας όλες τις ηλικίες και τις τάξεις.

Η ανάγκη μιας ολοήμερης έναρξης, μιας μεγάλης γιορτής της πόλης από τους πολίτες για τους πολίτες, ήταν πρόταση που ήδη είχε κατατεθεί στον οργανισμό από το περασμένο καρναβάλι. Η πρόταση μπορεί να μην υλοποιήθηκε πέρυσι, αλλά στοιχεία της αξιοποιήθηκαν φέτος βάζοντας τις βάσεις της καθιέρωσης ενός νέου θεσμού που αξίζει στην πόλη μας.

Η πόλη πατά στα πόδια της και στις δικές της δυνάμεις και η ιδέα της Ημέρας Έναρξης κατόρθωσε να προκαλέσει το αυξημένο ενδιαφέρον για εμπλοκή στα δρώμενα πλήθους ομάδων, συλλόγων, φορέων, καλλιτεχνικών σχημάτων και ελεύθερων συμμετοχών της πόλης, που θα έχουν τη δική τους ενεργή παρουσία και θα καταθέσουν ιδέες, φαντασία, ευρηματικότητα, χιούμορ στο γνήσια πατρινό και χαρμόσυνο αυτό άγγελμα της έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2012.

Μικροί και μεγάλοι θα συντονιστούν στη συχνότητα μιας υπαίθριας γιορτής, που θα αναστατώσει ευχάριστα το κέντρο της πόλης, επιφυλάσσοντας απρόοπτες συναντήσεις και εστίες καρναβαλικής ενέργειας σε μια εκτεταμένη περιοχή. Μουσική, χορός, πρωτότυπα χάπενινγκς, καλλιτέχνες δρόμου και πλήθος εκπλήξεων θα ξετυλιχτούν μέσα από ευρηματικά δρώμενα μεταδίδοντας απλόχερα κέφι, ζωντάνια και χαρά και ξαφνιάζοντας τους Πατρινούς"

Από τις 11 το πρωί και κατά τη διάρκεια όλης της μέρας τα δρώμενα συνδυάζουν επιτόπου δράσεις σε συγκεκριμένα σημεία αλλά και την αίσθηση της διαρκούς κίνησης. Η φλόγα της χαράς, του ενθουσιασμού και της διασκέδασης θα μείνει άσβεστη στο κέντρο της Πάτρας μετατρέποντας τους πεζόδρομους και τους δρόμους, την πλατεία Γεωργίου και το Δημαρχείο της πόλης σε πεδίο αστείρευτης καρναβαλικής δράσης και ανεβάζοντας το θερμόμετρο του κεφιού στα ύψη.

--Από νωρίς ο Τελάλης με συνοδεία καρναβαλιστών, η Μπάντα του Δήμου Πατρέων και η Μπαντίνα παιανίζοντας γνωστούς αποκριάτικους σκοπούς θα μεταφέρουν το μήνυμα της χαράς και του κεφιού, το μήνυμα της έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2012.

--Από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι η Παιδική Καρναβαλούπολη στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου από Ερμού έως Πατρέως καλεί λιλιπούτειους και όχι μόνο σε ένα πανηγυρικό ραντεβού χαρίζοντας παιδικά χαμόγελα και δυνατές συγκινήσεις προϊδεάζοντας για το Καρναβάλι των Παιδιών που θα βρεθεί σε πλήρη ανάπτυξη αργότερα. Συμμετέχουν: Μπαντίνα Δήμου Πατρέων, Σύνολο Ελεύθερης Έκφρασης από τους μαθητές του Μουσικού Λυκείου Πατρών με τη συμμετοχή του παιδικού τμήματος της Σχολής Χορού Athletic Dance Studio, Σύνολο Κρουστών του Αχαϊκού Ωδείου της Πολυφωνικής(υπεύθυνος καθηγητής: Κώστας Κονδύλης), που θα αναλάβει μουσικοκινητική δράση με τη συμμετοχή των παιδιών σε συνεργασία με τη χορογράφο Μαρίνα Αγγελάτου.

--Παράλληλα από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι στους πεζόδρομους του κέντρου και στην πλατεία Γεωργίου θα ξεδιπλώνονται οι δράσεις από φορείς, συλλόγους, ομάδες, σχολές, πληρώματα. Πιο συγκεκριμένα συμμετέχουν το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού(με το δρώμενο «Λουνοπαρκάρουμε πεζοδηγώντας»), η 2η Αγέλη Λυκοπούλων Πάτρας(με το δρώμενο «Κουτσομούρες», η ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. και οι Patrinistas(με το δρώμενο «Αγαπούλα τη σακούλα»), οι Πολίτες εν Δράσει(με το δρώμενο «Εσείς, θα μας τα φορέσετε;», στο πλαίσιο του οποίου καλούνται οι Πατρινοί να φέρουν είδη ρουχισμού τα οποία θα «φορέσουν» στα μέλη του συλλόγου. Τα ρούχα αυτά στη συνέχεια θα δοθούν στη Δημοτική Ιματοθήκη.), ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λεύκας, η Μουσική Σχολή Θεοδώρου, η μπάντα «Tango-ραμμένοι», ο Σπινθήρας, η Ομάδα Έψιλον των Εθελοντών του Δήμου Πατρέων, το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πάτρας, το καρναβαλικό σωματείο-ΑΜΚΕ Πλήρωμα 94(με το δρώμενο «Καρναβαλικά Διόδια»).

Οι καρναβαλικές πινελιές συμπληρώνονται από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, τις σχολές χορού της πόλης μας Χοροδράση, Keepdancing, Dirtydancing και Ελευθερίας Τσαφούλια και καλλιτέχνες δρόμου, που θα έχουν κινούμενες και σταθερές εμφανίσεις.

Το δικό τους χρώμα θα δώσουν οι ελεύθερες συμμετοχές πληρωμάτων, ομάδων και καρναβαλιστών που θα πλημμυρίσουν το κέντρο με τις αυθόρμητες καρναβαλικές εμφανίσεις τους θυμίζοντας την εποχή όπου κυριαρχούσαν ο ντόρος και οι μπούλες.

--Στη 1.30 το μεσημέρι ο τελάλης με την καρναβαλική συνοδεία του θα καταλήξουν στο Δημαρχιακό Μέγαρο και θα παραδώσουν στο Δήμαρχο Πατρέων Γιάννη Δημαρά το λάβαρο του Πατρινού Καρναβαλιού 2012, το οποίο και θα παραμείνει στο Δημαρχείο μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων, στις 26 Φεβρουαρίου.

--Στις 2 το μεσημέρι θα κηρυχτεί από το Δήμαρχο Πατρέων Γιάννη Δημαρά η επίσημη έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2012 στην πλατεία Γεωργίου, όπου και θα κάνει την εντυπωσιακή εμφάνισή του για πρώτη φορά ο βασιλιάς Καρνάβαλος προκαλώντας τον ενθουσιασμό στους καρναβαλιστές και δίνοντας μια πρόγευση του τι θα επακολουθήσει στις μεγάλες παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού. Με τη δέουσα «καρναβαλική» επισημότητα η χαρμόσυνη είδηση της έναρξης του Καρναβαλιού θα στείλει μήνυμα αισιοδοξίας σε όλη την Ελλάδα. Μήνυμα ελπίδας και χαράς από τον κορυφαίο στο είδος του θεσμό της χώρας.

--Η ιδανική συνέχεια και η κορύφωση του κεφιού θα γίνει με τη συναυλία του εκρηκτικού συγκροτήματος “The Burger Project”.

Οι «The Burger Project» θα μας προσφέρουν ένα μοναδικό αντίδοτο στην καταθλιπτική ατμόσφαιρα της εποχής. Ανακατεύοντας με αχαλίνωτο ρυθμό το «πατάρι» των μουσικών αναμνήσεων μιας ολόκληρης γενιάς, ανασύρουν και διασκευάζουν με τον πιο απροσδόκητο τρόπο διαμάντια – από το swing ως το punk, από το ska ως την bossa nova, από τη reggae ως την caribbean music και από τη disco και την electro ως την country: Clash, Alice Cooper, Queen, Ramones, Thin Lizzy, Godfathers, White Stripes, Prince, Fats Domino, Johnny Cash, Sonics, Undertones, Τσιτσάνη και πάει λέγοντας… Με «στρατηγό» τον jazz κοντραμπασίστα Conzou, που μεταμφιέζεται (ενίοτε) σε πασχαλιάτικο αρνί, κιθαρίστα και βασικό performer τον Al the X-King που, όσο η φλέβα στο λαιμό του φουσκώνει, τόσο πιο ωραίες βγαίνουν οι ψεύτικες νότες, κιμπορντίστα τον επίσης «τρελό» performer Cosmic Communist που κινείται με άνεση από το Hammond ως την Εγγύς Ανατολή και ντράμερ τον χαρούμενο «βράχο» της απλότητας Μosch Holiday, οι «The Burger Project» παίζουν αναπάντεχες διασκευές, ενώ κινούνται μέσα σε ένα performing live που σφύζει από ενέργεια, χιούμορ, μουσική και αισθητική ποικιλία. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι καθόλου αυτό που θα περιμένατε!

Το όλο στήσιμο του concept, από την επιλογή των τραγουδιών, από τον τρόπο που επικοινωνούν με το κοινό, την εκρηκτική τους σκηνική παρουσία, τα ρούχα που φοράνε, αποπνέει μια ατμόσφαιρα καρναβαλιού, party, χαράς της ζωής, χορού, έκπληξης. Τα πολύχρωμα ρούχα, τα χρωματιστά κολάν, τα εφαρμοστά φορμάκια, οι παράξενες κομμώσεις, τα καπέλα- γλάστρες, τα περίεργα γυαλιά θα συμβάλουν στην καρναβαλίστικη πάρτι διάθεση και σε μια εικόνα που παραπέμπει στη μεγάλη έκρηξη της disco.

--Μετά τη συναυλία θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα στην πλατεία Γεωργίου μέχρι το βράδυ, ενώ παράλληλα θα εξελίσσονται δρώμενα από πρωτοβουλίες πολιτών, μεταξύ των οποίων μετά τις 17.30 δράση του Συλλόγου ΑΣΤΟ Επικοινωνούμε και μετά τις 18.30 δράσεις πληρωμάτων.

--Τέλος η γιορτή ολοκληρώνεται με τον Samata των Αγανακτισμένων Καρναβαλιστών σε συνεργασία με το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, όπου καλεί όλους τους πολίτες να κατέβουν στο κέντρο για ένα μεγάλο πάρτυ με πολύ θόρυβο. Η καθιέρωση της Ημέρας Έναρξης φέρνει στο προσκήνιο τη μεγάλη δύναμη του Πατρινού Καρναβαλιού, τους πολίτες και ενθαρρύνει τη συμμετοχή. Αναβιώνει έθιμα του παρελθόντος που χαρακτηρίζονταν από ελευθερία και αυθορμητισμό. Τα πάντα χωράνε στη μεγάλη γιορτή της Ημέρας Έναρξης και χρόνο με το χρόνο ο στόχος είναι να γίνει ακόμα μεγαλύτερη.

Η Πάτρα αντιδρά στην κρίση, γλεντά και θα γλεντά με τις δικές της δυνάμεις μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου. Με σάτιρα, με ευρηματικότητα, με ανατροπή, με φαντασία, με έμπνευση. Μα πάνω από όλα με γνήσια καρναβαλική ψυχή. Με τους πολίτες της στις επάλξεις να αντιστέκονται και να δημιουργούν.

Καλό Καρναβάλι!

Last modified on Wednesday, 01 February 2012 02:52

U Comment Here

ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required