Error
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 102
A+ R A-

Περί τιμωρίας…. Featured

Rate this item
(7 votes)

Στο «Έγκλημα και τιμωρία» ένας φοιτητής γίνεται δολοφόνος διαμαρτυρόμενος για την κοινωνική αδικία. Με αφετηρία αυτό το έγκλημα για το οποίο υπεύθυνη είναι η κοινωνία, ο Ντοστογιέφσκι αναρωτιέται αν τελικά ο φοιτητής Ρασκόλνικωφ είναι θύμα ή θύτης, αν μπορεί να θεωρηθεί εγκληματίας κάποιος που καταγγέλλει την κοινωνία τη στιγμή που οι υπαίτιοι πολέμων προκαλούν εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, που πιθανότατα δεν βρήκε ποτέ χρόνο να διαβάσει Ντοστογιέφσκι όντας απασχολημένη με την πολιτική της καριέρα, ζήτησε την τιμωρία των μαθητών που στην παρέλαση των Ιωαννίνων μούντζωσαν προς την εξέδρα των επισήμων. Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Δεν είναι το ήθος της Ελλάδας να μουντζώνεις τον δήμαρχο, τον πρέσβη και άλλους επίσημους»

«Η ποινή που θα επιβληθεί στους μαθητές θα είναι ενδεικτική»

«Είμαστε σε μία χώρα που έχουμε ξεχάσει ότι υπάρχουν αμοιβές αλλά και ποινές»


Ακούγοντας αυτές τις βαθυστόχαστες φράσεις της εκ Κοζάνης ορμώμενης υπουργού ομολογώ πως μου γεννήθηκαν μερικές απορίες περί ηθικής, Ελλάδας και ποινών.

Το να δαπανάς 960 ευρώ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας σε περιόδους κρίσης προάγει την ηθική;

Ή μήπως αποτελεί δείγμα ήθους το να μοιράζεις 340 χιλιάδες ευρώ μόνο για τις υπερωρίες των υφιστάμενων σου; Και πώς να ‘ναι λιγότερα αν χρειάζεσαι μια ολόκληρη στρατιά από 48 υπαλλήλους, 20 αστυνομικούς και 10 οδηγούς για να σε υπηρετούν.

Για ποια Ελλάδα μιλάμε άραγε, γι’ αυτή που τα Αγγλικά θα είναι επίσημη γλώσσα ή για άλλη;

Τι σημαίνει ενδεικτική ποινή; Ας πούμε να διαβάζουν δια βίου από φωτοτυπίες οι εν λόγω μαθητές; Πρακτική και οικονομική αν μη τι άλλο λύση…

Ποιοι είναι αυτοί οι μερικοί που έχουν ξεχάσει ότι υπάρχουν αμοιβές αλλά και ποινές; Δε ξέρω για εσάς αλλά στο δικό μου το μυαλό πρώτοι έρχονται κάτι υπουργοί που ενώ λαμβάνουν κανονικά την αμοιβή τους αμελούν τα καθήκοντα για τα οποία άλλωστε πληρώνονται και υποχρεώνουν μαθητές να διαβάζουν από φωτοτυπίες ή από υπολογιστές, τους οποίους κανένα Ελληνικό κράτος δεν παρέχει. Οι ίδιοι αυτοί υπουργοί δεν είχαν ούτε έχουν καν την ευθιξία να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πόσο μάλλον να παραιτηθούν.


Προσωπικά με ενοχλούν οι μούντζες. Με ενοχλεί να περπατάω στο δρόμο και να βλέπω τον έναν οδηγό να μουντζώνει τον άλλο. Με ενοχλεί να πηγαίνω στο γήπεδο και να βλέπω οπαδούς να μουντζώνουν τον αντίπαλο ποδοσφαιριστή. Και δε βρίσκω κανέναν λόγο για να με ενοχλεί περισσότερο να μουντζώνουν τους επισήμους σε μια παρέλαση. Γιατί στο δικό μου μυαλό ο εκάστοτε οδηγός ή αθλητής δεν είναι λιγότερο ίσος από κανέναν δήμαρχο ή πρέσβη. Κι επειδή ποτέ μου δεν άκουσα τη συγκεκριμένη υπουργό να ασχολείται με το φαινόμενο της «μούντζας» γενικότερα οι δηλώσεις της μου φαίνονται το ελάχιστο ΑΝΤΙΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ. Και για να μην ξεχνιόμαστε το κόμμα που εκπροσωπεί λέγεται ακόμα Πανελλήνιο ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ Κίνημα.


ΥΓ: Όταν τον Μάρτιο του 1848 στη Βιέννη ο εξεγερμένος λαός κρεμούσε αξιωματούχους από τους φανοστάτες, ο αυτοκράτορας ρώτησε τον καγκελάριο:

- Μα γιατί κάνει τόσο θόρυβο ο κόσμος;

- Κάνουν επανάσταση μεγαλειότατε απάντησε ο καγκελάριος.

- Μα καλά, επιτρέπεται; αναρωτήθηκε ο πρώτος.

 

Last modified on Friday, 24 February 2012 00:51

U Comment Here

ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required