A+ R A-

Οι πιθανές ραγδαίες εξελίξεις την τρέχουσα εβδομάδα για τον τραπεζικό κλάδο …

Rate this item
(0 votes)

Σε πολύ ενδιαφέρουσα εβδομάδα θα μπορούσε να εξελιχθεί η τρέχουσα, με την προσοχή να είναι στραμμένη κυρίως στις τράπεζες και τις πιθανές ανακοινώσεις για τους τελικούς όρους της ανακεφαλαιοποίησης,

αφού σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τη χρηματιστηριακή αργία της Παρασκευής (Καθολικό Πάσχα), είναι πιθανόν να έχουμε τις τελικές ανακοινώσεις για το θέμα. Πιο συγκεκριμένα, σε συνέχεια των όσων αναφέραμε τις προηγούμενες ημέρες / εβδομάδες και υπό την πίεση της Τρόικας, πριν από τη διάλυση της βουλής (Μεγάλη Εβδομάδα) για τις εκλογές στις 6 Μαΐου, θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι όποιες αποφάσεις.

Πέραν των εξελίξεων που αφορούν τη χώρα μας και το μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης και τις εκλογές (θα αναφερθούμε παρακάτω), θα πρέπει να αναφερθούμε, εν συντομία και στις τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη, μετά το Eurogroup της Παρασκευής και την αναμενόμενη απόφαση της αύξησης των κεφαλαίων του μηχανισμού στήριξης στα 800δις ευρώ (υπό προϋποθέσεις στο 1δις ευρώ – κρίνεται πολύ θετική η απόφαση), την ώρα που αυξάνεται η ανησυχία για την κατάσταση σε Ισπανία και Πορτογαλία. Πάντως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποκάλυψη των προθέσεων Σόιμπλε για τη διακυβέρνηση της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Spiegel (το οποίο λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις ως ο αγγελιοφόρος της γερμανικής κυβέρνησης), ο Β. Σόιμπλε θέλει να ανατεθεί η επιτήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας των χωρών της ΕΕ σε ανεξάρτητους ειδικούς. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ειδικές επιτροπές εμπειρογνωμόνων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να ελέγχουν τους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών, της ευρωζώνης και της ΕΕ και να προειδοποιούν για ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις, ενώ, επίσης, οι αποτελούμενες κυρίως από επιστήμονες επιτροπές θα μπορούν «να ελέγχουν τη συμβατότητα της εθνικής δημοσιονομικής πολιτικής με τις ευρωπαϊκές και εθνικές διατάξεις, καθώς και την εφαρμογή της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας». Σε συνάρτηση με τα παραπάνω και σύμφωνα με το μυστικό εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπ. Οικονομικών (το οποίο επικαλείται το δημοσίευμα), θα πρέπει να ενισχυθεί και ο ρόλος του ευρωπαίου οικονομικού Επιτρόπου, ο οποίος θα πρέπει πλέον να μπορεί να προωθεί νομοθετήματα «χωρίς δικαίωμα αντιρρήσεων από άλλους επιτρόπους ή από τον πρόεδρο της Κομισιόν», ενώ η τελευταία αυτή αναφορά θεωρούμε ότι σχεδόν με βεβαιότητα θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην Ε.Ε., παρόμοιες με αυτές του φόρου Tobin, ο οποίος και ουσιαστικά αναβάλλεται (η γερμανική πλευρά υποχώρησε).

------------------------------

Στα του ελληνικού χρηματιστηρίου, μας απασχολεί κυρίως η κρίσιμη διαγραμματική εικόνα στην οποία βρίσκεται πλέον το Χ.Α., με το ΓΔ να κλείνει οριακά χαμηλότερα πολύ σημαντικών μακροπρόθεσμων επιπέδων, ενώ την ίδια ώρα η εικόνα του τραπεζικού δείκτη επιδεινώνεται συνεχώς, με μεγάλο κίνδυνο να έχουμε, κατά τις επόμενες ημέρες – εβδομάδες, μια περαιτέρω μεγάλη πτώση, ακόμη και 20 με 30% (μέχρι τα χαμηλά στις αρχές Ιανουαρίου - διαβάστε το αμιγώς τεχνικό σχόλιο στο σημερινό Report). Σε κάθε περίπτωση, για τους γνωστούς λόγους οι τραπεζικές μετοχές θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ κάνοντας μια πρόβλεψη για το μήνα Απρίλιο και όχι μόνο, που ξεκινάει σήμερα, θεωρούμε ως το πιο πιθανό η καλύτερη εικόνα των μη τραπεζικών μετοχών να συνεχιστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μήνα Μάρτιο, ο ΓΔ κατέγραψε πτώση μόλις 2%, με αρκετές μετοχές του FTSE / ASE 20 να καταγράφουν άνοδο, ενώ οι τραπεζικές μετοχές (μετά βέβαια και από ένα πολύ καλό δίμηνο), κατέγραψαν μεγάλη πτώση 25%. Επίσης, θα πρέπει να προστεθεί, ότι και όσον αφορά την εικόνα των αποτελεσμάτων του 2011, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο (πλην των τραπεζών), είναι φανερό ότι υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις μη – τραπεζικών μετοχών (Μέτκα, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Jumbo -γενικά – αποτελέσματα 6μήνου -, Folli Follie – κάποιες ακόμη λίγες περιπτώσεις από τη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση), που πραγματικά στις τρέχουσες αποτιμήσεις είναι μια μοναδική επενδυτική ευκαιρία, τουλάχιστον για επενδυτές με μέσο – μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Μάλιστα σε αρκετές από τις παραπάνω περιπτώσεις, είναι σημαντικό ότι κατά τους επόμενους 3 μήνες θα υπάρξει και ένα γενναίο μέρισμα (καθαρό μετά το φόρο). Πάντως, πέραν των παραπάνω εταιρειών, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η εικόνα των αποτελεσμάτων του 2011 είναι τραγική, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, περίπου 70 με 80 εταιρείες (κάποιες από αυτές σχετικά μεγάλες, με μεγάλο αριθμό εργαζομένων) βρίσκονται πραγματικά στο κόκκινο και πολύ δύσκολα θα επιβιώσουν τα επόμενα χρόνια, αν όχι ακόμη και τους επόμενους μήνες, κάτι το οποίο θα επιδεινώσει την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, με αύξηση της ανεργίας, αλλά και με σημαντική αύξηση των επισφαλειών στις τράπεζες.

Οι πιθανές ανακοινώσεις για τις τράπεζες κατά την τρέχουσα εβδομάδα……

Με τεράστιο ενδιαφέρον θα αναμένονται οι επόμενες 4 συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας (την Παρασκευή είναι αργία – καθολικό Πάσχα), όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες και μετά από συνεχείς επαφές της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες (αλλά και πάντα υπό την πίεση της Τρόικας, όπως αναφέραμε και παραπάνω) είναι πολύ πιθανό να έχουμε ανακοινώσεις για τους τελικούς όρους της ανακεφαλαιοποίησης. Επίσης, σε συνάρτηση με τα όσα αναφέραμε τις τελευταίες ημέρες, το πλέον πιθανό είναι να δοθεί χρόνος, οι τράπεζες να παρουσιάσουν τα σχέδια τους, αναφορικά με το πώς θα ανακεφαλαιοποιηθούν (εξεύρεση κεφαλαίων), μέχρι τα τέλη Μαΐου. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, ανοιχτό και «καυτό» ζήτημα παραμένει αυτό της τιμής επαναγοράς των δικαιωμάτων που θα κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Hellenic Financial Stability Program), από τους παλαιούς μετόχους, ζήτημα εξαιρετικά κρίσιμο τόσο για τους μετόχους, όσο όμως και για το δημόσιο, αφού δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο στόχος του δημοσίου θα πρέπει να είναι πως θα πάρει πίσω τα κεφαλαία του, έτσι ώστε να μην προσμετρηθούν αυτά στο συνολικό χρέος της χώρας, τα επόμενα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση και για πολλοστή φορά, θα επαναλάβουμε ότι τα πράγματα για τις τράπεζες θα είναι εξαιρετικά δύσκολα, ενώ σε πάρα πολλές περιπτώσεις η κρατικοποίηση φαίνεται να είναι μονόδρομος (one way), λόγω του ύψους των κεφαλαίων που χρειάζονται, σε συνάρτηση, φυσικά και με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σε συνάρτηση με το σχόλιο μας παραπάνω, για συγκεκριμένες μη – τραπεζικές μετοχές και όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα σχόλια μας, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν υπομονή και να περιμένουν την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου και τις τελικές ανακοινώσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα σχέδια τους. Με απλά λόγια θα αναφέρουμε ότι σε κάθε περίπτωση ο χρόνος δουλεύει υπέρ των επενδυτών που δεν είναι στις τραπεζικές μετοχές.

Οι εκλογές … η συμφωνία για τη συγκυβέρνηση …… και η ανησυχία του ΔΝΤ…..

Πέραν των εξελίξεων που αφορούν τις τράπεζες και την ανακεφαλαιοποίηση τους, είναι ξεκάθαρο ότι καυτό θέμα κρίνεται αυτό των εκλογών (θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν στις 6 Μαΐου), όπου λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα στη χώρα (οικονομική κρίση), σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αποκλειστεί μια πολιτική έκπληξη, με μια πιθανή απρόβλεπτη αύξηση των ποσοστών των αντιμνημονιακών κομμάτων, κάτι το οποίο είναι φανερό ότι τρομάζει το ΔΝΤ και τους ευρωπαίους αξιωματούχους. Πάντως, να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του GFF, υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία, με την ευλογία, φυσικά, της Τρόικας και εφόσον δεν υπάρξει κάποια έκπληξη στο εκλογικό αποτέλεσμα, για τη συνέχιση του ίδιου σχήματος συγκυβέρνησης, με τον κ. Παπαδήμο να έχει ρόλο ρυθμιστή, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι ο πρωθυπουργός ή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (αυτό πιστεύουμε ότι θα κριθεί από το τελικό αποτέλεσμα και το ποσοστό της ΝΔ, η οποία από ότι όλα δείχνουν θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές).

Σε αυτό το σημείο και όπως είχαμε αναφέρει σε σχόλιο μας την Κυριακή, εξαιρετικά ανήσυχο συνεχίζει να είναι το ΔΝΤ για τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, με το ταμείο να διαμηνύει διακριτικά στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και κυρίως στα δυο κόμματα εξουσίας, να μην υποκύψουν σε «λαϊκισμούς» και υποσχέσεις, οι οποίες, λόγω της συγκυρίας είναι απίθανο (για διάφορους λόγους) να υλοποιηθούν μετά τις εκλογές.

Αν και στο ΔΝΤ έχουν καταλήξει στην απόφαση να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως παρεμβάσεις στην ελληνική εσωτερική πολιτική, και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία επίκεινται εκλογές, διακριτικά διαμηνύουν στο πολιτικό σύστημα της χώρας και κυρίως στα δυο κόμματα εξουσίας, που έχουν άλλωστε συνυπογράψει και υπερψηφίσει το νέο μνημόνιο, να μην υποκύψουν σε «παροχολογία» και δεσμεύσεις, για παράδειγμα ότι δε θα ληφθούν νέα μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ουάσιγκτον παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή, αλλά και σχετική αγωνία, τις προθέσεις και τις εξαγγελίες των δύο κομμάτων, τονίζοντας, για παράδειγμα, ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Νέας Δημοκρατίας να επιδιώξει και να προβάλει την πρόθεσή της να ακολουθήσει ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής", αλλά σπεύδουν να συμπληρώσουν ότι αυτό θα πρέπει να αποφέρει ισοδύναμα δημοσιονομικά αποτελέσματα επιτυγχάνοντας τους στόχους που έχουν ήδη συμφωνηθεί και οι οποίοι, όπως επισημαίνουν με έμφαση, έχουν γίνει δημόσια αποδεκτοί και από τον πρόεδρο του κόμματος.

Την ίδια ώρα προειδοποιούν, δε, ότι η στάση της νέας κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων, αποτελεί το "κλειδί" για να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο απρόσκοπτα η πρώτη αξιολόγηση της πορείας του νέου προγράμματος από την οποία θα κριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης. Άλλωστε, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πόλ Τόμσεν, μιλώντας την προηγούμενη Πέμπτη στο London School of Economics, κατέστησε σαφές ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές.

Last modified on Tuesday, 03 April 2012 13:52

U Comment Here

ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required