A+ R A-

Οι καρπουζοπαραγωγοί ετοιμάζονται για τη νέα χρονιά

Rate this item
(1 Vote)

Στην εγκατάσταση της καλλιέργειας των πρώιμων – υπό κάλυψη – καρπουζιών βρίσκονται αυτή την περίοδο οι παραγωγοί στις καρπουζοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Πως καταγράφεται η κατάσταση σε Τριφυλία, Ηλεία και Λάρισα;

Μετά από μια δύσκολη χρονιά πέρσι, η οποία επηρέασε τους περισσότερους παραγωγούς, εκτός από την περιοχή της Τριφυλίας φέτος η χρονιά αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Στο πρώτο ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου για το καρπούζι φέτος, αυτό που καταγράφεται είναι ότι καταρχήν στην Τριφυλία σημειώνεται μια μικρή οψίμηση, ενώ σε περιοχές όπως η Ηλεία και η Θεσσαλία θα σημειωθεί μικρή μείωση στην καλλιέργεια λόγω της άσχημης εμπορικής χρονιάς το 2011. «Είμαστε μουδιασμένοι και προβληματισμένοι. Όμως αυτή είναι η δουλειά μας και θέλουμε να καλλιεργήσουμε», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Τραγανού Ηλείας, κ. Ανδρέας Τσουκαλάς. Μάλιστα ο κ. Τσουκαλάς σημειώνει ότι όσον αφορά τις φετινές εκτιμήσεις για μείωση δεν είναι ακόμα εφικτό να πει κανείς με σιγουριά που θα κυμανθεί. Από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας μας αναφέρει:

«Φέτος καλλιεργούνται 8.000 στρέμματα. Εκτιμούμε ότι θα έχουμε μια παραγωγή των 45.000 τόνων. Υπάρχει μια μικρή οψίμηση σε σχέση με πέρσι η οποία οφείλεται στις δύσκολες συνθήκες που είχαμε στην αρχή της καλλιέργειας. Εν τούτοις δεν έχουμε προβλήματα με την ανάπτυξη των φυτών. Περίπου στις 15 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το ξεσκέπασμα των φυτών (αυτών που καλλιεργούνται σε χαμηλή κάλυψη). Στα θερμοκήπια οι μικρές εκτάσεις που έχουμε αναμένεται να συγκομιστούν περίπου στις αρχές Μαΐου και τα υπαίθρια γύρω στις 20 Μαΐου».

Βελτίωση καιρού

Επίσης, σύμφωνα με όσα μας εξηγεί ο κ. Παρασκευόπουλος: «Οι συνθήκες εξελίσσονται κανονικά, και ίσως αυτή η βελτίωση των καιρικών συνθηκών βοηθήσει να κερδίσουμε έδαφος όσον αφορά την πρωίμηση της παραγωγής. Το υψηλό επίπεδο όμως των προοδευτικών παραγωγών της περιοχής και η τεχνογνωσία που εφαρμόζουν φαίνεται ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα να δώσει εξαιρετική ποιότητα προϊόντων αλλά και συγχρόνως ασφαλή προϊόντα μιας και το σύνολο της καλλιέργειας πιστοποιείται».

Και προσθέτει: «Το καρπούζι της περιοχής είναι καθαρά εξαγώγιμο. Εξάγεται σε ολόκληρη την Ευρώπη σε περισσότερες από 24 χώρες. Από την Πορτογαλία μέχρι τη Ρωσία και από την Ιταλία μέχρι τη Σκανδιναβία».

Τιμές

Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με το πώς αναμένεται φέτος η εμπορική χρονιά ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας μας λέει: «Για τις τιμές δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμα κάποια πρόγνωση. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν εκείνη την περίοδο τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική αγορά».

Καταλήγοντας ο κ. Παρασκευόπουλος θέλησε να αναφερθεί στην φετινή χρονιά της Γιορτής Καρπουζιού κάνοντάς μας γνωστό ότι: «Και φέτος θα γίνει η γιορτή Καρπουζιού η οποία πλέον είναι θεσμός στην περιοχή. Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο και αφορά ενημέρωση των παραγωγών σε θέματα που έχουν σχέση με την εμπορία και την καλλιέργεια και η δεύτερη τον Ιούνιο όπου θα γίνει η γνωστή γιορτή Καρπουζιού».

Προβληματισμός στην Ηλεία

Έχοντας ακόμα νωπές τις… πληγές από το καταστροφικό 2011 για τους καρπουζοπαραγωγούς του Νομού, ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Τραγανού Ηλείας, κ. Ανδρέας Τσουκαλάς, μας δηλώνει: «Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί η πρώιμη φύτευση. Ωστόσο, συνολικά τι θα γίνει φέτος με την καλλιέργεια κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια. Κάποιοι κάνουν λόγο για μείωση της καλλιέργειας σε ποσοστό μέχρι και 40%. Όμως όλα αυτά ακόμα δεν είναι σίγουρα και είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. Αυτή την στιγμή τα καλλιεργημένα στρέμματα είναι υπό κάλυψη».

Και συνεχίζει: «Είμαστε μουδιασμένοι και προβληματισμένοι. Όμως αυτή είναι η δουλειά μας και θέλουμε να καλλιεργήσουμε. Όσον αφορά το θέμα των εφοδίων είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα αφού ως γνωστόν μας ζητάνε προκαταβολικά τα λεφτά. Οι παραγωγοί προσπαθούν με οποιοδήποτε τρόπο να εξοικονομήσουν χρήματα για να προχωρήσουν στην καλλιέργειά τους».

Μικρή μείωση στη Θεσσαλία

Στα χωράφια βρίσκονται αυτό το διάστημα και οι παραγωγοί στη Θεσσαλία. Σε επικοινωνία μας με τον παραγωγό, κ. Θωμά Αδάμο Γκαμπέτα από το Μακρυχώρι Λάρισας μας δηλώνει: «Ξεκινήσαμε την καλλιέργεια στις αρχές Μαρτίου και φυτεύουμε κάθε δεκαήμερο ώστε να έχουμε όλο το καλοκαίρι καρπούζι. Μετά τις 20 Απριλίου αρχίζουμε την φύτευση χωρίς κάλυψη.

Πέρσι είχαμε μια άσχημη χρονιά και κάποιοι παραγωγοί επηρεάστηκαν αλλά η μείωση δεν θα είναι μεγάλη.

Στην περιοχή πέρσι καλλιεργήθηκαν περίπου 1.200 στρέμματα ενώ φέτος αναμένεται να έχουμε περίπου 1.000 ενώ την πρώτη συγκομιδή στα υπερπρώιμα την αναμένουμε στις αρχές Ιουνίου ενώ η κανονική συγκομιδή ξεκινάει μετά τις 20 Ιουνίου».

Last modified on Tuesday, 03 April 2012 09:01

U Comment Here

ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required