A+ R A-

Αναμένοντας την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκήνη, του Renzo Piano Featured

Rate this item
(2 votes)


Το 2015, αναμένεται η ολοκλήρωση της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), το οποίο περιλαμβάνει το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, έκτασης 170.000 τμ και τις νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

Την μελέτη του έργου έχει αναλάβει ο περίφημος Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano, του οποίου τα τελικά σχέδια και η μακέτα παρουσιάστηκαν στο κοινό τον Ιούλιο του 2011.

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος θα καταλαμβάνει το 85% της συνολικής υπό διαμόρφωση έκτασης, προσφέροντας στους πολίτες της Αθήνας έναν αναγκαίο χώρο πρασίνου, ενώ τα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής θα καλύπτουν το 15% της συνολικής έκτασης. Διατηρώντας μια ήπια κλίση, το Πάρκο θα οδηγεί σταδιακά σε λόφο ύψους 32 μέτρων, προσφέροντας στους επισκέπτες πανοραμική θέα προς τη θάλασσα, το αστικό τοπίο και το Βράχο της Ακρόπολης, ενώ ένα υδάτινο κανάλι θα διατρέχει το Πάρκο από την πλευρά του αυτοκινητόδρομου της Συγγρού.

Κάτω από το Πάρκο, τα δύο κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώνονται σε μία ενιαία δομή με γυάλινη πρόσοψη, εναρμονισμένη με τον περιβάλλοντα χώρο. Βασικός συνδετικός κρίκος των δύο κτιρίων είναι η «Αγορά», ένας υπαίθριος χώρος συνάντησης των επισκεπτών, που αποτελεί παράλληλα κοινή πύλη εισόδου προς τη Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή.

Το υπερσύγχρονο κτίριο της Βιβλιοθήκης, θα εκσυγχρονίσει τον θεσμό, επιτρέποντας την ενίσχυση του ερευνητικού της ρόλου και την ταυτόχρονη επέκταση της δράσης της από αποκλειστικά ερευνητική βιβλιοθήκη σε δημόσιο μέσο χωρίς περιορισμούς χρήσης. Αντίστοιχα, ο νέος και προηγμένης τεχνολογίας χώρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα αποκτήσει έναν πολυλειτουργικό χαρακτήρα , σχεδιασμένο για να φιλοξενήσει τις πιο απαιτητικές παραγωγές.

Ο αρχιτεκτονικός στόχος του έργου είναι η αρμονική ενσωμάτωση του ΚΠΙΣΝ με το περιβάλλον τοπίο και η ταυτόχρονη συμβολή στην ανάδειξή του, καθώς επίσης και η λειτουργία του ως υπόδειγμα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Ο στόχος της βιωσιμότητας επιδιώκεται τόσο μέσω της «πράσινης οροφής» της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία θα μειώσει σημαντικά τις απαιτήσεις κλιματισμού των κτιρίων, όσο και μέσω του φωτοβολταϊκού στεγάστρου που παράγει ενέργεια για τις ανάγκες των δύο κτιρίων, συνεισφέροντας στην επίτευξη του στόχου για μειωμένες εκπομπές CO2. Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Renzo Piano τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα θα αναγκάσουν την Ευρώπη «να κοιτάξει πολύ προσεκτικά πώς μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια από τον ήλιο». Αναμένουμε...

 

 

Last modified on Thursday, 05 April 2012 11:05

U Comment Here

1 comment

ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required