A+ R A-

Τι είναι τα όνειρα? Featured

Rate this item
(5 votes)

Για τους Ρωμαίους θεωρούνταν μηνύματα από τους Θεούς, για τους καλλιτέχνες πηγή έμπνευσης, για τον Φρόυντ η απελευθέρωση των υποσυνείδητων σεξουαλικών και λοιπών άγριων ενστίκτων.Τι είναι όμως τα όνειρα, γιατί ονειρευόμαστε και τελικά τι γνωρίζουμε για αυτά;

Αν και έχουν απασχολήσει πολλούς φιλοσόφους και αρκετούς από μας στην προσπάθειά μας να ερμηνεύσουμε το ιπτάμενο φίδι που είδαμε ή μια περίεργη σεξουαλική πράξη (μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε), μόνο πρόσφατα έτυχαν αντικείμενο επιστημονικής και εμπειρικής έρευνας.

Όνειρο, είναι η διαδοχή εικόνων, συναισθημάτων και ιδεών κατά τη διάρκεια του ύπνου και συνήθως κατά το REM (Rapid Eye-Movement) στάδιο, όπου η εγκεφαλική δραστηριότητα είναι υψηλή. Ένα όνειρο μπορεί να διαρκέσει από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και είκοσι λεπτά και γενικότερα είναι πέρα του ελέγχου μας, αν εξαιρεθεί το συνειδητό όνειρο (lucid dream) όπου το άτομο κάποια στιγμή αντιλαμβάνεται πως ονειρεύεται, χωρίς αυτό να το αφυπνίσει, και μέσω νοητικής εξάσκησης δύναται τυχόν να επηρεάσει την εξέλιξη του.

Το γιατί όμως ονειρευόμαστε έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα και δεν έχει προκύψει κάποια κοινώς αποδεκτή θεωρία. Κάποιοι ερευνητές θεωρούν πως τα όνειρα δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό, άλλοι όπως ο Ernest Hoffman πως χρησιμοποιούνται για να υφάνουν νέες πληροφορίες στο μνημονικό σύστημα με ηπιότερο τρόπο, ενώ υπάρχει και η αντίληψη ότι πρόκειται για μία λειτουργία του εγκεφάλου με στόχο να αποβληθούν οι περιττές πληροφορίες ώστε να μπορεί το μυαλό να αντιμετωπίσει την καινούρια ημέρα.

Ανεξάρτητα με τα παραπάνω, κάτι που προκαλεί ιδαίτερο ενδιαφέρον είναι πως για πρώτη φορά, η ομάδα νευροεπιστημόνων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ( UC Berkeley), κατάφερε να καταγράψει την εγκεφαλική δραστηριότητα, ενώ το άτομο δέχεται οπτικά ερεθίσματα, και να ανακατασκευάσει τις οπτικές αυτές εικόνες όπως καταγράφονται από το μυαλό. Τα άτομα παρακολουθούσαν trailer ταινιών όντας μέσα σε μαγνητικό τομογράφο (MRI) που κατέγραφε τη ροή αίματος στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου. Τα δεδομένα αναλύονταν και με τη βοήθεια διαφόρων μεθόδων δημιουργήθηκαν οι εικόνες της δεξιάς μεριάς του βίντεο.

Πρόκειται για οπτικοποίηση των ανθρώπινων σκέψεων που μπορεί να έχει δίαφορες εφαρμογές όπως η επικοινωνία με άτομα σε κώμα. Και εφόσον τα όνειρα είναι σκέψεις, φανταστείτε να καλείτε τους φίλους σας να παρακολουθήσετε τα όνειρά σας αντί για κάποια ταινία. Το να προσπαθέιτε να τους εξηγήσετε τι ονειρευτήκατε και κανείς να μη μοιράζεται τον ενθουσιασμό σας θα είναι παρελθόν, αφού το μόνο που θα έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε play.

Βέβαια κάτι τέτοιο ανήκει στο πολύ μακρινό μέλλον, οπότε προς το παρόν ας αρκεστούμε σε κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα όνειρα και ας έχουμε στο μυαλό μας:

«Φύλαξε τα όνειρά σου. οι συνετοί δεν έχουν έτσι ωραία σαν τους τρελούς.» C.Baudelaire

• Στα όνειρά μας βλέπουμε μόνο άτομα που γνωρίζουμε ήδη ή έχουμε δει κάποια στιγμή στη ζωή μας ακόμα και αν δεν τα θυμόμαστε

• Όλοι ονειρευόμαστε αλλά ξεχνάμε το 90% αυτών

• Και οι τυφλοί βλέπουν όνειρα με τη συνδρομή των άλλων αισθήσεων

• Δεν ονειρευόμαστε όλοι έγχρωμα αλλά υπάρχουν έρευνες πως σε αυτό συνέβαλε αρκετά η μεταστροφή από τον ασπρόμαυρο στον έγχρωμο κινηματογράφο

• Πάνω από το 70% των γυναικών και το 65% των ανδρών αναφέρει πως έχει δει επαναλαμβανόμενο όνειρο

• Και τα ζώα ονειρεύονται

 

U Comment Here

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required