Error
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 102
A+ R A-

Το αντίο του Κάρλος Φουέντες Featured

Rate this item
(1 Vote)

Σε νοσοκομείο της Πόλης του Μεξικού, άφησε την Τρίτη την τελευταία του πνοή ο Κάρλος Φουέντες, εμβληματική φιγούρα της Λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας.

Γεννημένος το 1928 στον Παναμά από Μεξικανούς γονείς, ο Φουέντες πέρασε την παιδική του ηλικία ανάμεσα στο Μοντεβίδεο, το Ρίο Ντε Τζανέιρο, την Ουάσιγκτον, το Σαντιάγο της Χιλής, το Κίτο και το Μπουένος Άιρες ακολουθώντας το διπλωμάτη πατέρα του. Επέστρεψε στο Μεξικό στα 16 του και σπούδασε Νομικά.

Μόλις σε ηλικία 30 ετών ο Φουέντες γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «La Región Más Transparente» και τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1962, εκδίδει το βιβλίο που έμελλε να τον κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο. Το «La muerte de Artemio Cruz» (Ο θάνατος του Αρτέμιο Κρουζ) είναι ένα μυθιστόρημα για το μετεπαναστατικό και αλληλοσπαρασσόμενο Μεξικό, για το Μεξικό που ποτέ δεν κατάφερε να γεφυρώσει τις κοινωνικές διαφορές.

Είναι η εποχή που Λατινοαμερικάνοι λογοτέχνες όπως ο Φουέντες, ο Κολομβιανός Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες και ο Περουβιανός Μάριο Βάργκας Γιόσα παίρνουν τη σκυτάλη από τον Πάμπλο Νερούδα και τον Δαβίδ Αλβάρο Σικέιρος θέτοντας τις βάσεις για τη «λογοτεχνική άνθηση της Λατινικής Αμερικής».

Πέρα από συγγραφέας υπήρξε πρέσβης του Μεξικού στο Λονδίνο και στη Γαλλία. Παραιτήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας όταν ο πρώην πρόεδρους του Μεξικού, Γουστάβο Ντίας Ορντάς, ηθικός αυτουργός της σφαγής των φοιτητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968, διορίστηκε πρέσβης του Μεξικού στην Ισπανία. Άλλωστε ο Κάρλος Φουέντες πάντα ενδιαφερόταν για τα κοινά. Υπήρξε μάλιστα φανατικός υποστηρικτής του Φιντέλ Κάστρο και έντονα επικριτικός απέναντι στην αμερικανική εξωτερική πολιτική μέσα από τα βιβλία του.

Η ζωή του είχε χαρές και μεγάλες τιμές όπως το Βραβείο Θερβάντες (1987), τη σημαντικότερη διάκριση της Ισπανόφωνης λογοτεχνίας, αλλά και τραγωδίες. Ο Κάρλος Φουέντες έχασε τα δύο από τα τρία του παιδιά, τον αιμορροφιλικό Κάρλος στα 25 του και τη Νατάσα στα 30 της μετά από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Τα έργα του κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Καστανιώτη, Άγρα, Ωκεανίδα και Θεμέλιο.

Ο Κάρλος Φουέντες μπορεί να έφυγε αλλά το έργο του μένει παρακαταθήκη για όλους μας.


«Το σοκ όμως παραμένει, γιατί η Ελλάδα, πιστέψτε με, είναι πολύ σημαντική για όλη την υφήλιο. Και όταν ένα σημαντικό μέγεθος όπως είναι η Ελλάδα βιώνει τόσο άσχημες καταστάσεις αυτό είναι σοκαριστικό. Ξέρω ότι θα σας ακουστεί τετριμμένο, αλλά η Ελλάδα επινόησε τη δημοκρατία και τη φιλοσοφία. Ό,τι είναι βαθιά πολύτιμο στην καθημερινότητά μας προέρχεται από την Ελλάδα και επομένως ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα μάς επηρεάζει όλους πολύ προσωπικά…..

Αυτό ακριβώς κάνουν οι κρίσεις! Διακόπτεται πολιτισμικά και πολιτιστικά η πορεία ενός λαού. Δεν είμαι Ελληνας, οπότε δεν μπορώ να σας δώσω συμβουλές. Έχετε έναν από τους σπουδαιότερους πολιτισμούς, βρείτε τον τρόπο να φέρετε αυτόν τον πολιτισμό στην πολιτική σας, στην οικονομία σας και στη δημοκρατία σας του σήμερα.»

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Κάρλος Φουέντες στο ΒHMagazino, 4 Μαρτίου 2012

 

Last modified on Thursday, 17 May 2012 14:47

U Comment Here

ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΑ ΣΙΝΕΜΑ...

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

Health Experts

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required