A+ R A-

Περί Χορού… Featured

Rate this item
(1 Vote)
Τι να πεις και τι να μην πεις για το χορό… Από πού να ξεκινήσεις και πού να καταλήξεις! Τόσα και τόσα έχουν γραφτεί και συνεχίζονται να γράφονται καθώς, πώς να το κάνουμε, πρόκειται για ένα αγαπημένο θέμα.
Έχω κι εγώ πολλά να σου πω περί χορού αλλά στη δεδομένη περίπτωση θα δανειστώ τη φράση του Peter Saint James και θα σου πω:
“Talk about dance? Dance is not something to talk about. Dance is to dance.”
Θα σου πω όμως επιγραμματικά και περιληπτικά τα 10 points (σε άπταιστα ελληνικά) για το χορό, που θέλεις να ξέρεις όταν λέγεσαι χορευτής (είτε ερασιτέχνης είτε επαγγελματίας).
1. Η παγκόσμια ημέρα του χορού είναι η 29η Απριλίου. Πρόκειται για την ημέρα γέννησης του ιδρυτή του σύγχρονου μπαλέτου, ή αλλιώς ballet d’action, Jean Georges Noverre, ο οποίος θεώρησε ότι ο χορός θα πρέπει να εκφράζει περισσότερο τον χαρακτήρα και τα συναισθήματα του χορευτή, πέρα από την τεχνική.
2. Η λέξη «Χορός» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «Όρχησις» ενώ η αντίστοιχη αγγλική λέξη «Dance» πιθανότατα έχει τις ρίζες της στην λέξη «Dan» που σημαίνει άπλωμα-τράβηγμα-μάζεμα.
3. Ο χορός στην πολύ αρχική του μορφή ξεκίνησε ως μέσο επικοινωνίας και εντέλει κατέληξε ως το πλέον διαδεδομένο μέσο έκφρασης.
4. Έχουν γίνει πολλές έρευνες σχετικά με την προέλευση του χορού, και από ότι φαίνεται θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο χορός γεννήθηκε μαζί με τους πρώτους ανθρώπους.
5. Οι πρώτες καταγραφές περί χορού εμφανίζονται στην Ινδία γύρω στο 6000 π.Χ. ενώ έχουν βρεθεί στη Αίγυπτο πολλά δείγματα ζωγραφικής που αναπαριστούν μουσικούς και χορευτές, χρονολογημένα το 3000 π.Χ.
6. Στην Αρχαία Ελλάδα ο χορός κατείχε ξεχωριστή θέση, και οριζόταν αφηρημένα ως η «ολοκλήρωση της ένωσης του ρυθμού και της αρμονίας, που δίνει στον άνθρωπο το αίσθημα της χαράς και της έκστασης»
7. Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ο χορός έχει θεϊκή προέλευση. Πρώτη τον δίδαξε η Ρέα (μητέρα του Δία) στους Κορυβάντες στη Φρυγία και στους Κουρήτες στην Κρήτη.
8. Ο πρώτος χορογράφος της ιστορίας ήταν ο Ντομίνικο Ντα Φεράρα, ο οποίος έζησε στην Ιταλία τον 15ο αιώνα.
9. Τα 5 βασικά στοιχεία του χορού (σύμφωνα με το βιβλίο του Ντομίνικο Φεράρα «De arte saltandi et choreas ducendi») είναι:
Μέτρο: γενική αρχή που καθορίζει την ταχύτητα των κινήσεων πάνω στο ρυθμό της μουσικής
Ύφος και στάση του χορευτή
Μνήμη: απομνημόνευση της χορευτικής σύνθεσης
Διαμερισμός του χώρου: τοποθέτηση και κίνηση σε σχέση με το χώρο και τους άλλους
Elevation: ανυψωτική ικανότητα, ψηλό πήδημα
10. Ο χορός στην σύγχρονη εποχή δεν έχει απλά την χρησιμότητα της τέχνης. Πλέον χρησιμοποιείται και ως θεραπεία ή μέρος θεραπευτικής διαδικασίας σε προβλήματα είτε σωματικά είτε ψυχικά.
Τώρα λοιπόν που τα ξέρεις αυτά, είμαι σίγουρη ότι τα βήματα σου στο χορό θα είναι πλέον γεμάτα γνώση και σιγουριά..!
Και μην ξεχνάς, «Πρώτα χόρεψε. Μετά σκέψου. Είναι η φυσική ροή των πραγμάτων» - Samuel Beckett
Μαριάντζελα Πατεράκη
Last modified on Wednesday, 11 April 2012 19:04

U Comment Here

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required