Print this page

Πώς να αποβάλλετε το λίπος Featured

Rate this item
(2 votes)

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι τόσο περισσότερο αγχωνόμαστε για την εμφάνισή μας.

Εξάλλου, κάποια περιττά κιλά που μπορεί να διαθέτουμε μπορούν να κρυφτούν το χειμώνα με την ανάλογη ενδυμασία όμως, το καλοκαίρι που πηγαίνουμε στην παραλία τα πράγματα αλλάζουν. Αναρωτιέστε εάν προλαβαίνετε λοιπόν να χάσετε βάρος πριν αρχίσετε τις θαλάσσιες εξορμήσεις; Τα πάντα εξαρτώνται από τις αποφάσεις σας και τη θέληση σας. Θα πρέπει να καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες από αυτές που "καίτε" σε ημερήσια βάση. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί αφού υπάρχουν κάποιοι κανόνες που δεν πρέπει να παραβιάζονται.


Αποφύγετε τους πολλούς υδατάνθρακες

Μπορεί οι υδατάνθρακες να είναι απαραίτητοι στην καθημερινή διατροφή αλλά πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολικές ποσότητές τους. Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι εάν καταναλώνετε πάρα πολύ ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά θα αποκτήσετε την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεστε αλλά ένα μεγάλο ποσοστό των θερμίδων αυτών δεν καίγεται με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε λίπος.


Μην μειώνετε δραστικά τις θερμίδες

Το σώμα μας είναι εξυπνότερο από ότι νομίζουμε. Όταν τρώμε πολύ λίγο, λίγες φορές ημερησίως το σώμα μας πιστεύει ότι έχουμε έλλειψη τροφής κι έτσι ο μεταβολισμός μας επιβραδύνει και κρατά λίπος ως πιθανή πηγή ενέργειας. Θα πρέπει λοιπόν να τρώμε πιο συχνά, αλλά λιγότερο φαγητό. Για ταχύτερη απώλεια βάρους, χωρίστε το σύνολο της ημερήσιας θερμιδικής κατανομής σας σε 5-6 μικρά γεύματα για να κρατήσετε το μεταβολισμό σας ενεργό.


Αερόβια με μικρή η μεγάλη ένταση;

Με τον όρο αερόβια άσκηση εννοούμε την άσκηση για την οποία έχουμε κατανάλωση οξυγόνου από το σώμα. Πολλοί πιστεύουν πως η μέτρια έντασης άσκηση είναι και η κατάλληλη για την μείωση του λίπους όλως μελέτες αντικρούουν αυτή την θεωρία.

Η ηρεμία του σώματος θεωρείται ένταση αερόβιας 35% (70 παλμοί στην ηρεμία προς τους μέγιστους 200 για άτομο 20 χρονών). Οι θερμίδες ανά ώρα που καίγονται για τον συγκεκριμένο ασκούμενο είναι 70 Kcal (βασικός μεταβολισμός), στα 7 km/h είναι 430 Kcal και στα 21 km/h είναι 1200 Kcal. Φυσικά, στη ταχύτητα των 21 km/h μπορεί να αντεπεξέλθει μόνο ένας προπονημένος αθλητής. Στην ηρεμία, τα λίπη συμμετέχουν κατά 60%, ενώ σε υψηλές εντάσεις η συμμετοχή τους πέφτει στο 5%. Σε χαμηλή ένταση (55%) κυριαρχούν τα λίπη αλλά λόγο των χαμηλών καύσεων καίγονται λίγα g μόνο (5-20 g/h). Σε μεσαίες εντάσεις (55-70%), όσο αυξάνεται η ένταση, τόσο περισσότερα g λίπους καίγονται, παρόλο που η ποσοστιαία συμμετοχή των λιπών μειώνεται.(40 g/h στο 70%). Σε υψηλές εντάσεις (70-85%), καίγονται αρκετά γραμμάρια λίπους, παρά τη χαμηλή ποσοστιαία συμμετοχή τους, αλλά σε μεγάλο ποσοστό καίγεται το ενδομυϊκό λίπος. Το συμπέρασμα είναι πως στην ηρεμία τα λίπη συμμετέχουν κατά 60%, αλλά καίγονται μόλις 5 g/h ενώ σε άσκηση έντασης 70% συμμετέχουν κατά 40%, αλλά καίγονται 40 g/h. Επομένως, η ιδανική ένταση που ευνοεί την καύση λίπους είναι 65-75% της Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητας (ΜΚΣ = 220 - Ηλικία).


Αποβάλλετε το άγχος

Όταν κάνετε δίαιτα, η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο γι’ αυτό η επίδρασή της είναι μεγάλη και πολλές φορές κυριαρχεί το άγχος. Έτσι, όταν σας πιάνει πανικός, ο οργανισμός παράγει μία ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη. Αυτή ενεργοποιεί ένα ένζυμο, την λιποπρωτεϊνική λιπάση, η οποία ευθύνεται για τη λιπογένεση.

 

Ξεκουραστείτε

Ο ύπνος πολλές φορές επηρεάζει την έκκριση της κορτιζόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ κάνετε δίαιτα, εξαιτίας του στρες και της ψυχολογικής πίεσης, δεν κοιμάστε αρκετά. Αυτό δημιουργεί την κορτιζόλη, η οποία με τη σειρά της ευθύνεται για τη λιπογένεση.

Last modified on Friday, 27 April 2012 11:16
Γιώργος Κοτσιώνης

Study at ATEI Thessaloniki, Department of Nutrition and Dietetics

 

Website: https://www.facebook.com/gkotsionis

Latest from Γιώργος Κοτσιώνης

Related items