A+ R A-

Κλιματική Αλλαγή και Στάθμη Θάλασσας

Rate this item
(3 votes)

Η κλιματική αλλαγή, είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα.

Η συμμετοχή του ανθρώπου στην καταστροφή του περιβάλλοντος, είναι καθοριστική, καθώς οι δράσεις του συμβάλλουν καθημερινά σε ραγδαίες κλιματικές αλλαγές, που σύμφωνα με μελέτες ειδικών, είναι σε θέση σε ορισμένα χρόνια να θέσουν σε κίνδυνο, τη βιωσιμότητα του ίδιου του πλανήτη. Πάρα τις έντονες ενστάσεις μίας μερίδας ατόμων για την ύπαρξη κλιματικής αλλαγής, έχει αποδειχθεί πλήρως ότι η παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 0,74οC, σε σχέση µε τα προβιομηχανικές εποχές (WWF Ελλάς 2012).

Τα αίτια που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ισορροπία, ποικίλουν. Η μόλυνση της ατμόσφαιρας, του νερού και του εδάφους, η όξινη βροχή, η ρύπανση του περιβάλλοντος, η τρύπα του όζοντος και πολλά ακόμη αίτια, έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στην έξαρση έντονων καιρικών φαινομένων, και την κατάργηση εν μέρει των τεσσάρων εποχών. Η σχέση του ανθρώπου με την φύση, βρίσκεται πλέον σε πλήρη αποξένωση, με αποτέλεσμα καύσωνες, έντονες βροχοπτώσεις, ξηρασίες, και τυφώνες, ν’ αποτελούν καθημερινά φαινόμενα σε πολλά σημεία του πλανήτη, και την ευθύνη για τη δημιουργία τους, φέρει η αλόγιστη επιθυμία του ανθρώπου για ευημερία και ανάπτυξη.

Οι επιπτώσεις των εν λόγω κλιματικών αλλαγών, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία παγκοσμίως, μέσω ασθενειών και επιδημιών που οφείλονται στο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Επιπλέον, σημαντική συνέπεια αποτελεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη, που οδηγεί καθημερινά στο λιώσιμο των πάγων που καταλήγει στις θάλασσες και οδηγεί την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Το μείζον αυτό πρόβλημα, αν δεν υπάρξει η κατάλληλη πρόληψη και αντιμετώπιση από τις ηγεσίες του πλανήτη, πολύ σύντομα είναι πιθανό να οδηγήσει ακόμα και στην εξαφάνιση ορισμένων κρατών, που καλυφθούν από νερό. Συγκεκριμένα, αν η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, ξεπεράσει τους 2οC, οι πλημμύρες στις ακτές, θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή περίπου 50 εκατομμύριων ανθρώπων, ενώ αν ξεπεράσει τους 3οC, η μετανάστευση σε άλλες χώρες και περιοχές, θα καταστεί μοναδική λύση, για μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος, μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από συλλογικές, αλλά και μεμονωμένες, δράσεις των ατόμων, παγκοσμίως. Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης από τις χώρες-κράτη για τη σοβαρότητα του προβλήματος και η ενημέρωση για την επικινδυνότητα της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της, κρίνονται αναγκαία, ώστε ν’ αποφευχθεί όσο το δυνατό ταχύτερα η καταστροφή του περιβάλλοντος και η δημόσια υγεία.


Είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι το κλίμα αλλάζει σε παγκόσμια κλίμακα.Οι παράγοντες που αναφέρθηκαν στην παρούσα εργασία, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, το λιώσιμο τον πάγων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η όξινη βροχή και η ρύπανση του περιβάλλοντος, συντελούν σε αυτή την αλλαγή. Έτσι, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται, οι παγετώνες λιώνουν και  η  τυπολογία των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων αλλάζει. Ως συνέπεια όλων αυτών, παρατηρούνται ακραία και εντονότερα καιρικά φαινόμενα, μείωση του ατμοσφαιρικού όζοντος, αλλαγές στο οικοσύστημα λόγω της απώλειας της βιοποικιλότητας, αλλαγές στα υδρολογικά συστήματα, υποβάθμιση του εδάφους και αστικοποίηση.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, κυρίως αυτές που έγκεινται στην καύση ορυκτών καυσίμων, έχουν προκαλέσει αύξηση των ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων, προξενώντας έτσι το «φαινόμενο του θερμοκηπίου».  Τα αέρια αυτά απορροφούν την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπεται από τη Γη, αντί να της επιτραπεί η ελεύθερη διαφυγή στο διάστημα και έτσι, παγιδεύεται επιπρόσθετη θερμότητα στα χαμηλότερα ατμοσφαιρικά στρώματα.

Εφόσον λοιπόν, έχει διαπιστωθεί από επιστήμονες, ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανθρώπινη δραστηριότητα και όχι σε φυσικά φαινόμενα, θα πρέπει ν’ αναζητηθούν τρόποι για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Οι αρμόδιοι οργανισμοί και όλες οι χώρες – κράτη, θα πρέπει να εφεύρουν τους κατάλληλους τρόπους, ώστε να πραγματοποιηθεί η όσο το δυνατό μικρότερη ρύπανση του πλανήτη και η υπερθέρμανση του. Εάν το κλίμα, στην προσπάθεια του διατηρεί τη ζωή στον πλανήτη, συνεχώς μολύνεται και καταστρέφεται, είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα δε θα μπορεί να μπορεί να υπερασπιστεί τη βιωσιμότητα της Γης.

Η ατομική, αλλά και η συλλογική προσπάθεια, είναι σε θέση να δώσει ξανά ζωή στον πλανήτη μας και ν’ αποφύγει τις καταστροφικές συνέπειες που προετοιμάζονται να συμβούν εδώ και δεκαετίες, όπως η κάλυψη πολλών περιοχών από νερό. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, αν σκεφτούμε πόσες ζωές είναι πιθανό να κινδυνέψουν από ακραία καιρικά φαινόμενα –όπως πλημμύρες κτλ., και να αναγκαστούν να μετοικίσουν σε άλλες περιοχές, προκειμένου να επιβιώσουν. Η κλιματική αλλαγή, παρά τις διαφωνίες πολλών, είναι γεγονός και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή όλων των έμβιων όντως, ενώ απειλεί μερικά από αυτά με εξαφάνιση. Η ανάγκη για λήψη μέτρων, επομένως, είναι αναγκαία.

*απόσπασμα από εργασία του Αθανάσιου Παράσχου ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΔΑΙΣΙΑΣ - 'ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΗ ΘΑΛΑΣΣΑΣ΄

Last modified on Wednesday, 19 December 2012 02:51

U Comment Here

ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ...

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

Health Experts

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required