Print this page

Η Nokia παραμένει στην κορυφή της αγοράς κινητής σύμφωνα με την IDC, στην 3η θέση «σκαρφαλώνει» η Apple

Rate this item
(1 Vote)

Τα τελευταία στατιστικά της IDC ανακοινώθηκαν χθες και αφορούν το 4ο τρίμηνο του 2011.

Σύμφωνα με αυτά, η Apple ανέβηκε δύο θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων, με την LG και τη ZTE να υποχωρούν αντίστοιχα από μία θέση, την ώρα που η Nokia και η Samsung παραμένουν στις δύο πρώτες θέσεις της αγοράς.

 

 

Η τελευταία έκθεση της IDC, σχετικά με την παγκόσμια αγορά κινητών τηλεφώνων, αναφέρει ότι παρουσίασε ανάπτυξη κατά 6.1% το τέταρτο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η ανάπτυξη αυτή είναι, όμως, στην πραγματικότητα αρκετά μικρότερη από την αντίστοιχη του τρίτου τριμήνου του 2011 σε σχέση με αυτή του 2010, όπου είχε φτάσει στο 9.3%.

«Η αγορά κινητής τηλεφωνίας παρουσίασε ασυνήθιστα χαμηλή ανάπτυξη κατά το τελευταίο τρίμηνο, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι, συνολικά, δεν παρουσιάζει «ανοσία» στις εξαιρετικά δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες» δήλωσε ο Kevin Restivo, κορυφαίος αναλυτής της IDC.

Η εισαγωγή στην αγορά κατά το 4ο τρίμηνο κορυφαίων smartphones, όπως το iPhone 4S, ενίσχυσε την ανάπτυξη των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων. Ωστόσο, η συνολική ανάπτυξη της αγοράς κινητής έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 3ο τρίμηνο του 2009, όταν η παγκόσμια οικονομική ύφεση βρισκόταν σε πλήρη «άνθηση».

Το πιο ενδιαφέρον στατιστικό, αυτό το τρίμηνο, ήταν, πάντως, το γεγονός ότι η Apple ξεπέρασε την LG και τη ZTE σε αποστολές, χάρη στην υψηλή ζήτηση για το iPhone 4S, που είναι διαθέσιμο σε περισσότερες από 90 χώρες. Η αμερικανική εταιρεία κατέχει τώρα την τρίτη θέση, χάρη στις πωλήσεις ρεκόρ για το iPhone 4S που έφτασαν τα 37 εκατομμύρια. Η Apple είναι, επιπλέον, αυτή τη στιγμή, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones στον κόσμο.

Στην πρώτη θέση των συνολικών αποστολών κινητών τηλεφώνων βρίσκεται η Nokia, η οποία διατηρεί τη «πρωτιά» για αρκετό χρονικό διάστημα, κυρίως χάρη στις εντυπωσιακές πωλήσεις των features phones της. Η φινλανδική εταιρεία, πάντως, εισήγαγε πρόσφατα στην αγορά κάποια νέα Windows Phone smartphones, όπως το Lumia 800, ελπίζοντας με αυτό τον τρόπο να αποκτήσει και πάλι ηγετική θέση και στην αγορά των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων. Να σημειώσουμε ότι οι συνολικές αποστολές κινητών για τη φινλανδική εταιρεία φτάνουν τα 113.5 εκατομμύρια.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Samsung, η οποία διαθέτει ευρεία γκάμα από Android κινητά τηλέφωνα, αλλά και οικονομικά feature phones. Η Samsung σημείωσε ρεκόρ, «σπάζοντας» το «φράγμα» των 90 εκατομμυρίων αποστολών για πρώτη φορά σε ένα τρίμηνο, αλλά και κάνοντας ρεκόρ αποστολών σε μία χρονιά για το 2011, με 300 εκατομμύρια αποστολές. Συνολικά, η κορεατική εταιρεία απέστειλε 97.6 εκατομμύρια τηλέφωνα το τέταρτο τρίμηνο.

Την πεντάδα συμπληρώνουν η LG και η ZTE – και οι δύο σε πτώση εξαιτίας της ανόδου της Apple. Οι αποστολές της LG έπεσαν σημαντικά, φτάνοντας από τα τα 30.6 εκατομμύρια τηλέφωνα το τέταρτο τρίμηνο του 2010 στα 17.7 εκατομμύρια το τέταρτο τρίμηνο του 2011 – πτώση κατά 42%. Όσο για την ZTE, ενίσχυσε τις αποστολές της κατά 8.9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας συνολικές αποστολές 17.1 εκατομμύρια τηλεφώνων.

Last modified on Tuesday, 24 April 2012 13:03