A+ R A-

Σχετικά με την αυτοκτονία στο Σύνταγμα Featured

Rate this item
(4 votes)

Πριν από δύο μέρες ένας συνάνθρωπός μας αυτοκτόνησε στο Σύνταγμα. Από εκείνη τη στιγμή και μετά μοιάζει να έχει χαθεί η ψυχραιμία και να κυριαρχεί η οργή και το παράλογο.

Ξεκινάω με το γεγονός πως ο αυτόχειρας έχει θεωρηθεί ήρωας! Γιατί είναι ήρωας; Γιατί με το θάνατό του "τους έδειξε"; Γιατί έκανε την υπέρτατη θυσία; Γιατί διαμαρτυρήθηκε με τον "πιο εκκωφαντικό τρόπο";

Τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει.

Ο άτυχος αυτός άνθρωπος δεν έλυσε κανένα από τα προβλήματά του, αλλά ούτε και της οικογένειάς του. Επέλεξε να παρατήσει τη μάχη και να αφήσει την, επίσης πτωχή, γυναίκα του να τα βγάλει πέρα μόνη της. Και σαν να μην έφταναν οι οικονομικές δυσκολίες της, τώρα έχει φορτωθεί, εκτός από το οικονομικό βάρος που έχει ένας θάνατος που ανέρχεται εύκολα σε μερικές χιλιάδες ευρώ, και τη πίκρα και στενοχώρια της απώλειας του άνθρωπού της.

Δηλαδή είναι χειρότερα από πριν και η αυτοκτονία δεν τη βοήθησε.

Όσο για το επιχείρημα της "υπέρτατης θυσίας", αυτό θα ίσχυε μόνο αν είχε θυσιαστεί για να βοηθήσει κάποιον. Αλλά είδαμε πως με το θάνατό του δεν βοήθησε κανένα, εκτός από τα άτομα που εκμεταλεύονται και μεγενθύνουν αυτές τις καταστάσεις για ίδιον όφελος.

Μήπως έδωσε ένα μάθημα στη κυβέρνηση και τους ευρωπαίους; Αν κάποιος το πιστεύει αυτό τότε είναι αφελής. Αλλά θα μπορούσε να ισχυριστεί πως με το θάνατο αυτό θα "αφυπνιστούν συνειδήσεις" και ο λαός θα αντιδράσει. Ας μου επιτραπεί να κάνω μια πρόβλεψη: Σε ένα χρόνο από τώρα κανείς δεν θα τον θυμάται, μόνο οι δικοί του άνθρωποι. Κανένας λαός δεν θα εξεγερθεί και κανείς δεν θα βγει για να διαμαρτυρηθεί, αν δεν είχε ήδη σκοπό να το κάνει.

Συνεπώς τί μας μένει; Ένας φτωχός άνθρωπος επέλεξε να μη παλέψει για τον εαυτό του και την οικογένειά του και να τα παρατήσει. Όσο και αν ακούγεται άσχημο, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η αυτοκτονία είναι η εγωιστική λύση. Όλοι εμείς που τραβάμε δύσκολο κουπί με απίστευτα βάρη στη πλάτη μας είμαστε οι ήρωες, όχι αυτοί που πηδάνε από τη βάρκα.

Μετά από αυτό το γεγονός λοιπόν ακολούθησαν κατάρες, απειλές ακόμα και ψευδή "σχόλια" από δημοσιογράφους που δήθεν έκαναν εμπρηστικές δηλώσεις. Όταν πρωτοκυκλοφόρησε η φωτογραφία είχε από κάτω το σχόλιο "οι δηλώσεις που θα ακούσουμε στις ειδήσεις". Δηλαδή, οι δηλώσεις αυτές ΔΕΝ είχαν ειπωθεί και ο δημιουργός τους απλώς προέβλεπε το μέλλον.

Στη συνέχεια, το σχόλιο αυτό άλλαξε και έγινε "οι δηλώσεις που έγιναν στις ειδήσεις των 20:00". Αυτός που το άλλαξε πρέπει να είχε ένα μόνο στόχο, να προκαλέσει φασαρίες και διχόνια.

Δεν λέω πως πρέπει να συμπαθήσουμε τους δημοσιογράφους, ούτε καν να συμφωνήσουμε μαζί τους. Αλλά δεν μπορούμε να τους κρίνουμε από ψέματα που κυκλοφορούν και δηλώσεις που ποτέ δεν έκαναν.

Τέλος, πρέπει να καταλάβουμε πως δεν είναι δυνατόν να καταπίνουμε ότι μας σερβίρεται χωρίς να αναρωτιόμαστε αν είναι αλήθεια ή όχι. Δεν μπορεί να γράφει κάποιος κάτι και επειδή είμαστε οργισμένοι να το δεχόμαστε όταν ταιριάζει με τις απόψεις μας ή να το απορρίπτουμε όταν δεν ταιριάζει! Αν πρυτανεύσει η λογική και ηρεμήσουμε λίγο θα δούμε πως με πολύ δουλειά και θυσίες, όχι πάντα δίκαιες, θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τη μιζέρια, γιατί το μίσος και η οργή μιζέρια είναι. Δεν βοηθάνε στη λύση.

 

Last modified on Tuesday, 03 July 2012 18:59

U Comment Here

4 comments

 • Αλέξανδρος Μαϊκούσης

  Το ότι ένας άνθρωπος αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή του έξω απο το κοινοβούλιο είναι αδιαμφισβήτητα μια μορφή διαμαρτυρίας!!! Μπορείς να συμφωνείς ή να μην συμφωνείς με τον τροπο, επίσης μπορείς να προβληματίζεται για τον πόνο που προξένησε στην οικογένεια του και τα προβλήματα που πιθανώς άφησε πίσω του, όμως αυτά δεν μειώνουν το μέγεθος της διαμαρτυρίας του! Γιατί ένας άνθρωπος αποφασίζει να αυτοκτονήσει; Γιατι το κάνει στην πλατεία συντάγματος; Θεωρείς ότι το άρθρο σου απαντάει στα ερωτήματα αυτά; Φυσικά και είναι ηρωικό να διαθέτεις το σώμα σου και τη ζωή σου, πέρα από το ατομικό σου συμφέρον, στην υπηρεσία οποιαδήποτε κοινωνικής διαμαρτυρίας!!! Ή πιστεύεις ότι κάποιος του έταξε σίγουρη εξασφάλιση στη μετά θάνατον ζωή του και γι αυτό είπε "ας πεθάνω εγω να ειμαι σίγουρος και ασε τους άλλους να κόβουν το λαιμό τους"!!! Νομίζω το άρθρο αυτο ΔΕΝ στέκει!!!!

  Αλέξανδρος Μαϊκούσης Friday, 06 April 2012 03:33 Comment Link
 • Θοδωρής Μαγουλάς

  Αλέξανδρε σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου.
  Θα σου κάνω μια ερώτηση. Αν ο αυτόχειρας είχε χρήματα θα αυτοκτονούσε για τα πολιτικά πιστεύω του; Αν ναι τότε έχεις δίκιο και το κείμενό μου είναι λάθος.

  Θοδωρής Μαγουλάς Friday, 06 April 2012 07:46 Comment Link
 • Αλέξανδρος Μαϊκούσης

  Ακραίες καταστάσεις στο περιβάλλον σου μπορούν να σε οδηγήσουν σε ακραίες συμπεριφορές! Όχι βέβαια, αν ένας άνθρωπος δεν έχει προβλήματα θεωρητικά δεν έχει και λόγο να διαμαρτύρεται! Είναι όμως πολυ πιθανόν ο ίδιος άνθρωπος να αντιδρούσε το ίδιο στην περιοδο της Χούντας για παράδειγμα, τότε επειδη θα τους στερουσαν την ελευθερία τώρα επειδη του έχουν στερήσει την οικονομική ελευθερία

  Αλέξανδρος Μαϊκούσης Friday, 06 April 2012 13:26 Comment Link
 • Βασιλική Ζωγραφάκη

  Εμένα προσωπικά το άρθρο με καλύπτει απόλυτα και νομίζω περιγράφει και εξηγεί πλήρως κάθε πιθανό λόγο που η αυτοχειρία σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί το λιγότερο πράξη διαμαρτυρίας, πόσο μάλλον μια ηρωική κίνηση. Ήρωας θεωρείται κάποιος που αντίστοιχα θα έδινε την ζωή του για το κοινό όφελος, όχι για να ξεφύγει από τα προβλήματά του! Γιατί ας είμαστε ρεαλιστές, γι'αυτο "θυσίασε" τον εαυτό του, γιατί είχε προβλήματα, ΟΧΙ γιατί ήθελε να διαμαρτυρηθεί.

  "Όχι βέβαια, αν ένας άνθρωπος δεν έχει προβλήματα θεωρητικά δεν έχει και λόγο να διαμαρτύρεται!"

  Αυτό λοιπόν σε κάνει ήρωα, το να έχεις προβλήματα και να δίνεις τέλος στην ζωή σου; Ήρωας θα ήταν αν θυσιάζονταν για τα ιδανικά του, όχι για τα οικονομικά ή ψυχολογικά του προβλήματά. Ίσως ακούγομαι σκληρή αλλά για τ'ανάθεμα, είναι ντροπή και αίσχος να δίνουμε αξία σε τέτοιες πράξεις και να τις θεωρούμε αξιοσημείωτες. Μ'αυτή την λογική ας αφήσουμε όλοι τις δουλειές μας, τους δρόμους, τις φωνές, και ας αυτοκτονήσουμε! Αφού είναι ένα τόσο ηρωικό παράδειγμα προς μίμηση και αφού συμβάλλει στο κοινό καλό.
  Ή μήπως είναι ηρωικό επειδή επέλεξε να το κάνει στο Σύνταγμα; Αλλάζει κάτι στην όλη κατάσταση από ότι αν το έκανε στο σπίτι του; Ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. Ή μήπως επειδή αυτοκτόνησε ένας συνάνθρωπός μας, τονώθηκε το δικό σου αίσθημα διαμαρτυρίας;

  Όσο για την περίοδο της Χούντας, ΟΧΙ οι άνθρωποι δεν αυτοκτονούσαν, ΑΛΛΑ διαμαρτύρονταν και αγωνίζονταν (και στον αγώνα έχασαν κάποιοι την ζωή τους.) Είναι πολύ οξύμωρο τόσο να ταυτίζεις τις καταστάσεις όσο και να υποστηρίζεις ότι κάποιος αυτοκτόνησε για να αποκτήσει την ελευθερία του είτε αυτή είναι σωματική, ψυχική ή και οικονομική, όπως αναφέρεις! Δυο τελείως διαφορετικές αν όχι αντίθετες έννοιες. ΑΥΤΟΚΤΟΝΩΝΤΑΣ παύεις να ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΣΑΙ και να ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ είτε για τον εαυτό σου είτε για το κοινό καλό.

  Βασιλική Ζωγραφάκη Friday, 06 April 2012 18:17 Comment Link

ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...

 • Latest
 • Hits
 • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

Health Experts

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required