Error
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 62
A+ R A-

“Χαρά & Εργασία” του Νίκου Μήτσα (Ιστορίες της διπλανής πόρτας…στην οποία δεν ξέρεις ποιος μένει”

Rate this item
(1 Vote)

Περί πληθωριστικών πτυχίων, αναφέρει στο άρθρο ο παραπονούμενος άνεργος :"Αν τα βάλεις στη σειρά, φτάνεις Θεσσαλονίκη. Μη σου πω και πιο μακριά! Τα βιογραφικά μου! Τα βιογραφικά που έστειλα όλον αυτόν τον καιρό που είμαι άνεργος και ψάχνω για το οτιδήποτε. Από γκαρσόνι μέχρι θέση στο αντικείμενό μου. Φιλόλογος. Όχι, δεν το λέω για να το θυμάστε εσείς." - όπως επίσης - "Και κάποια στιγμή χτυπάει το τηλέφωνο και σε καλούν σε interview. Και πας στο interview. Και εκεί είναι μαζεμένος όλος ο καλός ο κόσμος. Στην κυριολεξία.Όλοι οι κλάδοι των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Καθηγητές, θεατρολόγοι, γεωπόνοι, αρχαιολόγοι, θεωρητικοί, πρακτικοί και λοιποί απόφοιτοι, τόσοι που αισθάνεσαι ξαφνικά ότι βρίσκεσαι σε reunion Πανεπιστημίου. “Your face sounds familiar”: Ποτέ ξανά τόσοι πτυχιούχοι δεν βρέθηκαν μαζί στον ίδιο χώρο".Δίνοντας μου αφορμή για μερικές σκέψεις πάνω στην ανεργία των "πτυχιούχων":Αν θεωρήσουμε δεδομένο πως ένας μέσος άνεργος απόφοιτος ΑΕΙ ή ΤΕΙ έχει ακολουθήσει μια νορμάλ πορεία εκπαίδευσης στο ελληνικό σύστημα, τότε μπορούμε να κάνουμε μια εκτίμηση πάνω στα αίτια της ανεργίας του.
1)Το ελληνικό δημόσιο σχολείο δε θα ξεσκαρτάρει προς την τεχνική εκπαίδευση ή τη χειρωνακτική εργασία από νωρίς τον υπερκινητικό, το μαθητή με διαταραχές συγκέντρωσης, το μαθητή που δε θέλει ή δε μπορεί να παρακολουθήσει θεωρητικό μάθημα, στριμώχνοντάς τον στο Γενικό Λύκειο, όπου αυτός ο μαθητής θα φορέσει την ταμπέλα του looser μη μπορώντας να ακολουθήσει τους άλλους. Είναι ανίκανος ή ανεπίδεκτος μαθήσεως; Φυσικά και ΟΧΙ. Το σύστημα οφείλει να του χαράξει απλά άλλη πορεία. Αντ'αυτού; Παπαγαλία επί παπαγαλίας, φροντιστήρια επί φροντιστηρίων, διδασκαλία από μη αξιολογημένους εκπαιδευτικούς κ απαίτηση εισαγωγής σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ από τη μέση ελληνική οικογένεια, προπάντων σε σπουδές με θεωρητικό αντικείμενο - μη μας πουν κ χαμάληδες. Αποτέλεσμα; Αν αντέξει όλη αυτή την πίεση κ μην έχοντας μάθει απολύτως τίποτα από το σχολείο παρά μόνο παίζοντας θεατράκι με το δάσκαλο, αν έμαθε απέξω το ποιήμα του ή όχι, θα εισαχθεί κάπου. Αν όχι, έχει τεράστιο κίνδυνο να περιθωριοποιήθει με διάφορους τρόπους με ό,τι κακό μπορεί να φέρει αυτή η κοινωνική μετεξέλιξή του κ για τον ίδιο κ για το κοινωνικό σύνολο.
2)Τον παραλαμβάνει το δημόσιο πανεπιστήμιο όπου από την αρχή είναι υπεράριθμος, γιατί το κράτος επιβάλλει να εισάγονται συντριπτικά περισσότεροι από όσους θα χρειάζονταν για να γίνει σωστά η διδασκαλία. Οι λόγοι; Κομματικοί κ ψηφοθηρικοί. Θα σπουδάσει σε μια από τις εκατοντάδες σχολές χωρίς κανένα αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας σε οποιοδήποτε κουλό μέρος της Ελλάδας έχει δημιουργηθεί πανεπιστήμιο για τα αρπάξει ο μέσος σκατίβλαχος ιδιοκτήτης γκαρσονιέρας κ καφετέριας, γενόμενος εισοδηματίας από το πουθενά. Φυσικά κ ο δεύτερος θα αχρηστευτεί καθώς όταν τρέχουν τα νοίκια χωρίς να κάνεις κάτι δεν έχεις κανένα λόγο να μαθεις μια εργασία.
3)Στο πανεπιστήμιο θα μάθει πως στις περισσότερες σχολές δεν είναι υποχρεωτικές οι παραδόσεις, άρα υποσυνείδητα θα του περάσει πως εργάζεσαι αν το θέλεις κ όχι αν είσαι αναγκασμένος. Αν αρχίσει να ζει με αυτές τις διαστρεβλώσεις από τα 18 του, θα τον ακολουθούν μέχρι θανάτου, δημιουργώντας του προοδευτικά ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Όταν κ αν πηγαίνει στις παραδόσεις, θα προσπαθεί να ακούσει τον καθηγητή μέσα από μια χάβρα 200-300-500κ βάλε ατόμων. Κ τις καλύτερες προθέσεις να έχει για να μη λουφάρει, είτε θα απεργήσουν οι καθηγητές, είτε οι υπάλληλοι, είτε θα κάνουν κατάληψη τα αιώνια κομματόσκυλα. Αιώνια είπα; Α ναι, δεν ειναι υποχρεωμένος να βγάλει το πανεπιστήμιο σε ένα συγκεκριμένο χρόνο κ ούτε έχει συνεπειες αν δεν το κάνει. Μπορεί να είναι λοιπόν κάλλιστα χαραμοφάης υποδυόμενος το φοιτητή μέχρι το βαθύ γήρας.
4)Την ίδια στιγμή θα έχει ήδη αρχίσει να μειονεκτεί απέναντι στον σπουδαστή ιδιωτικής σχολής - αν δεν το έχει κάνει ήδη από νωρίτερα, μειονεκτώντας απέναντι στο μαθητή ιδιωτικου σχολείου. Γιατι ο δεύτερος θα τελειώσει γρηγορότερα την εκπαίδευση, επειδή το κόστος θα τον αναγκάσει, επειδή ο δεύτερος θα έχει μπει ήδη στο τρυπάκι κανονικής κ συστηματικής εργασίας, επειδή θα έχει αμεσότερη πρόσβαση σε σχολές του εξωτερικού, επειδή ο δεύτερος θα διδαχθεί με πιο σύγχρονους κ μεθοδικούς τρόπους. Το αποτέλεσμα: ο αριθμός των ανέργων πτυχιούχων ΑΕΙ που γνωρίζω είναι αντιστρόφως ανάλογος με εκείνον των ανέργων αποφοίτων ιδιωτικών ΑΕΙ είτε πανεπιστημίων του εξωτερικού.
5)Όταν κ εφόσον εδεήσει να τελειώσει τη σχολή, θα στριμωχθεί με πολλές χιλιάδες αποφοίτους σχολών για μηδενικές θέσεις προσφοράς εργασίας σε αντίθεση με τη ζήτηση. Το αποτέλεσμα: Τα αφεντικά να κάνουν πάρτυ εξευτελίζοντας όσο δυνατόν περισσότερο τους μισθούς του κ τα εργασιακά του δικαιώματα ποντάροντας ακριβώς στην αστείρευτη κάνουλα κατόχων πληθωριστικών πτυχίων. Και ενώ 55.555 υποψήφιοι θα τσακώνονται για 55 θέσεις σε ένα γραφείο ή σε μια δημόσια υπηρεσία, την ίδια στιγμή πάνω από 1εκατομμύριο αλλοδαποί στην Ελλάδα ζουν τις οικογένειές τους κ στέλνουν εμβάσματα στο εξωτερικο στους δικούς τους κάνοντας δουλειές που αυτή τη στιγμή παρόλο που είναι επικερδέστερες από τις λεγόμενες "καθαρές", κανείς δεν τις καταδέχεται ακριβώς γιατί χαμηλώνουν το κοινωνικό του στάτους.Συμπερασματικά κ σ'ό,τι αφορά την ανεργία: Η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι ίδια όσο οι γονείς του μέσου 30αρη συνεχίζουν να λαμβάνουν τις συντάξεις του δημοσίου, που είναι αρκετά μεγαλές έτσι ώστε να μπορούν να τον συντηρούν χωρίς να χρειάζεται να φύγει από το σπίτι του κάνοντάς τον ακόμα επιλεκτικό.Όταν η προηγούμενη γενιά αρχίσει να φεύγει, θα δούμε κ τον Έλληνα να απευθύνεται ξανά ,μετά από 30 χρόνια δλδ - σε δουλειές που είχε σταματήσει να κάνει. Για το αν θα υπάρχει δίκαιη κατανομή, είναι αμφίβολο.

http://www.citycodemag.com/?p=1799
Το άρθρο ,αφορμή για το κείμενο, παρμένο από τη Maria.

“Χαρά & Εργασία” του Νίκου Μήτσα (Ιστορίες της διπλανής πόρτας…στην οποία δεν ξέρεις ποιος μένει”  www.citycodemag.com

Ιστορίες της διπλανής πόρτας…στην οποία δεν ξέρεις ποιος μένει! του Νίκου Μήτσα....See More
http://www.lifo.gr/team/lampros/29790

Ένα παρόμοιο παράδειγμα των αποτελεσμάτων που φέρνουν τα πληθωριστικά πτυχία. Οι κομμουνιστικές χώρες. Βουλγάρα πτυχιούχος χημικού κάνει την τσατσά. Μεγαλώνοντας κ σπουδάζοντας σε χώρες που ούτως ή άλλως θα μας ζούσε το κράτος υποδυόμασταν πως μαθαίναμε κ υποδύονταν ότι μας δίδασκαν. Αποτέλεσμα: μαζική μετανάστευση στη Δυτ. Ευρώπη μετά την κατάρρευση του συστήματος. Μήπως σας θυμίζει κάτι;
Donka Calmardva. Σεξ. Χημεία. Βουλγαρία.

Last modified on Friday, 11 April 2014 00:00

U Comment Here

ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

Health Experts

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required