A+ R A-

"κύριε, δε μίλησα μόνο εγώ!"

Rate this item
(1 Vote)

Μία ακόμα πτυχή της υπόθεσης Ρωμανού ή των ομοίων του μπορεί να φανεί σε ένα από τα κείμενά του και να δώσει μια εξήγηση για τη συμπάθεια που μπορεί να τρέφει σ'αυτόν μέρος των σημερινών Νεοελλήνων.

Για τους τελευταίους το ότι λήστεψε μια τράπεζα δεν αποτελεί κάποιο αδίκημα, αλλά όχι εξαιτίας του προφανούς, όσο εξαιτίας της νοοτροπίας με την οποία γαλουχήθηκε μια ολόκληρη γενιά. Δηλαδή τη συνειδητοποίηση μέγαλου μέρους του λαού ότι τα λεφτά μπορούν να βγουν άκοπα, πράγμα που συγκυριακά πέρασε τα τελευταία 30 χρόνια σ'αυτόν. Και εξηγούμαι:
Ο σημερινός Έλληνας 10-40χρονών έχει φοιτήσει σε σχολεία που "τις δύο τελευταίες ώρες θα κάνουμε συνέλευση" ή "σήμερα έχουμε κατάληψη", ή "αύριο απεργούν οι καθηγητές". Έχει δει τα φοβισμένα ανθρωπάκια που τον δίδασκαν να βλέπουν με ανακούφιση τα λουκέτα στο σχολείο και να την κάνουν, χωρίς να έχουν κάποια μισθολογική συνέπεια. Έχει πετύχει καθηγητή να του λέει "δε θα κάνουμε μάθημα, απλά κάντε μόνο ησυχία" και να χαζεύει στην έδρα.
Έχει φοιτήσει σε πανεπιστήμια όπου μπορούσε να κάθεται για μήνες άπραγος είτε λόγω απεργίας είτε λόγω κατάληψης αλλά τα λεφτά να μπαίνουν κάθε 1 κ 15 στους λογαριασμούς των διδασκόντων του. Έχει δει την ιδια ντάνα με τα βιβλία να βρίσκεται στο ίδιο σημείο κ να περιμένει να ταξινομηθεί επί ένα μήνα, ενώ ο υπάλληλος της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου έπινε τον καφέ του καπνίζοντας σαν αράπης με τη συναδέλφισσα του.
Έχει πιθανότατα δει τη μητέρα του συνταξιούχο στα 40 της ή στα 38 της με την περιβόητη 15ετία ή τον πατέρα του στα 45.
Έχει πιθανότατα δει τη μητέρα του να επιστρέφει στη 1 το μεσημέρι στο σπίτι για να μαγειρέψει γιατί στη δουλειά της δεν είχε κάποιο αντικείμενο οπότε όλοι έκαναν αβαβά να φύγει νωρίτερα.
Είχε πατέρα που έβγαζε άκοπα λεφτά είτε από κάποιο φακελάκι, είτε από κάποια εξαιρέσιμα που απλά εκείνος παρίστατο χωρίς να δουλεύει.
Βρήκε ξαφνικά λεφτά στο λογαριασμό του από κάποιο παχυλό εφάπαξ συγγενή του που ήταν στο δημόσιο.
Είχε συγγενή ή ήταν ο ίδιος εισοδηματίας είτε από ενοίκια είτε από κάποια ρύθμιση του κράτους για υποτιθέμενες ανήμπορες ομάδες (ανύπαντρες κόρες αξιωματικών, αναπήρους μαϊμού κοκ), είτε από κάποιο οικόπεδο που πωλήθηκε εξαιτίας της υπεραξίας.
Βρέθηκε σε μια προνομιούχο εργασία χωρίς σωματική κόπωση λόγω γνωριμιών δικών του με αντίστοιχα άτομα ή ακόμα την επιδιώκει με διάφορους τρόπους.
Κατά συνέπεια γαλουχήθηκε και ανδρώθηκε μέσα σε ένα κλίμα όπου μεγάλη μερίδα του πληθυσμού είχε εισοδήματα χωρίς να δουλεύει κ κοροιδάρα ήταν όποιος έκανε το αντίθετο. Γιατί λοιπόν να μη ζήσει κ αυτός όπως οι γύρω του;
Ακόμα κ σήμερα έχει την δυνατότητα να είναι επιλεκτικός ως προς την εργασία του, γιατί μπορεί να συντηρείται από τις συντάξεις ή τα εισοδήματα των γονέων του ζώντας μαζί τους, έμμεσα ή άμεσα εξαρτώμενος κ να σχεδιάζει τα επόμενά του βήματα είτε μετεκπαιδευόμενος είτε δουλεύοντας παράλληλα. Ακόμα κ με αυτά τα λεφτά πετσοκομμένα, έτσι για να συνειδητοποίησουμε το πόσα λεφτά έμπαιναν σε ένα μέσο ελληνικό σπίτι.
Φυσικά αγνοεί ότι ο πρόγονός του δεν είχε καμία τέτοια δυνατότητα κ ήταν αναγκασμένος να δουλεύει από μικρός σκληρά για να επιβιώσει ή να μεταναστεύσει προς αγρά καλύτερης τύχης.
Η τράπεζα λοιπόν αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή αυτών των άκοπων χρημάτων γι'αυτό κ μπορεί να θαυμάσει ένα ληστή "που πήρε τα λεφτά κ την έκανε" ή να καταραστεί την τύχη του που ο ίδιος δεν είχε την τόλμη να βρίσκεται στη θέση του.
Φυσικά κ μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που ο νόμος εφαρμοζόταν κ εφαρμόζεται επιλεκτικά άρα δε μπορούσε ή μπορεί να έχει συναίσθηση ούτε των συνεπειών αλλά ούτε κ της τιμωρίας.

Πώς μπορούμε λοιπόν να ζητήσουμε από αυτόν να θεωρήσει μια ληστεία τράπεζας παράνομη όταν η απάτη και η κλεψιά, η άνευ εργασίας διαβίωση κ το εισόδημα μέσα από άπειρους τρόπους είναι μέρος της ζωής του; Πώς μπορείς να πείσεις μια ολόκληρη γενιά ότι τα λεφτά βγαίνουν μέσα από την εργασία κ η επιβίωση είναι μια σκληρότατη πάλη μέχρι τα γεράματα όταν αυτή έχει εκατομμύρια παραδείγματα να σε πείσει για το αντίθετο;

Last modified on Monday, 08 December 2014 12:26
Alberto Juandorenna

..100 φορές με ξερίζωσες - 101 φύτρωσα..

U Comment Here

ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

Health Experts

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required