A+ R A-

“Gold buyers” με το χρυσό στα ύψη! Ευκαιρία αλλά για ποιόν; Featured

Rate this item
(2 votes)

Σαν τα μανιτάρια ‘φυτρώνουν’ τα ανταλλακτήρια χρυσού σε μία περίοδο που η τιμή του χρυσού βρίσκεται σε ιστορικά υψηλές τιμές.

Αλήθεια όμως είναι περίοδος ευκαιρίας να πουλήσουμε όλα τα χρυσά μας ρολόγια, σκουλαρίκια και ότι είδους χρυσαφικό φυλάμε στα συρτάρια και τις θυρίδες; Ποτέ δεν ήμουν υπέρμαχος θεωριών συνομωσίας αλλά θα μοιραστώ μαζί σας κάποια ερωτήματα που με προβληματίζουν. Ο συλλογισμός μου θα ξεκινήσει από μία φράση του Bernard Baruch,( 1870-1965, Αμερικανός επιχειρηματίας & πολιτικός) , «Όταν τα καλά νέα για την αγορά εμφανιστούν στην πρώτη σελίδα των New York Times, πούλα.» Μέχρι σήμερα και με τις λίγες γνώσεις που μπορώ να έχω, είχα στο μυαλό μου ότι η λέξη ευκαιρία στην οικονομολογική διάλεκτο είναι συνώνυμο της χαμηλής τιμής. Άραγε γιατί μας παρακινούν επίμονα να ανταλλάξουμε το πανάκριβο χρυσό μας πλούτο με το σημερινό φτηνό ευρώ και όχι το αντίθετο; Δεν θα ήταν λογικό να είχαμε Euro buyers σε μία περίοδο που το ευρώ δέχεται καθημερινά ισχυρές πιέσεις; Για να δώσουμε όμως περισσότερη τροφή στην σκέψη μας..

Σήμερα τα περισσότερα νοικοκυριά της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Από την μία πλευρά ο υπερδανεισμός οδήγησε σε λανθασμένη εκτίμηση από τους πολίτες για τις δυνατότητες αποπληρωμής των δανείων. Από την άλλη η παγκόσμια κρίση σε συνδυασμό με την απίστευτη κακοδιαχείριση (μια ευγενική προσέγγιση) του δημόσιου πλούτου, οδήγησε σε εκτίναξη του δημόσιου χρέους με τις σημερινές συνέπειες. Η αύξηση της φορολογίας, τα εισπρακτικά μέτρα, η παράλληλη αύξηση, από εξωγενής παράγοντες, της τιμής του καυσίμου είναι μερικές από τις αιτίες που ‘στέγνωσαν’ από ρευστό τα ελληνικά νοικοκυριά. Υπάρχει δεδομένα λοιπόν ανάγκη από χρήμα. Εκεί ακριβώς εμφανίζονται οι ‘σωτήρες’. Το διαφημιστικό spot «Τώρα που η τιμή του χρυσού είναι στα ύψη, πουλήστε και βγείτε κερδισμένοι» ακούγεται πιο συχνά και από το τελευταίο hit του Μιχάλη Χατζηγιάννη. Αλήθεια όμως που προορίζεται να φτάσει όλο αυτό το χρήμα;

Ας γίνουμε λίγο φαντασιόπληκτοι γράφοντας ένα παράλογο σενάριο. Το σενάριο αυτό έχει 3 ήρωες, ένα δανειστή (τοκογλύφος) ένα δανειζόμενο και ένα ‘σωτήρα’. Η ιστορία απλή, ο δανειστής δανείζει με τοκογλυφικό τρόπο στο δανειζόμενο λόγω της ανάγκης του δευτέρου για ζεστό χρήμα. Η αποτυχία αποπληρωμής δεδομένη. Εδώ ξεκινάει ο ρόλος του σωτήρα. Αγοράζει ‘πανάκριβα ‘ ότι έχει αξία και οδηγεί το δανειζόμενο να πει και ευχαριστώ που θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια του. Στο τέλος η ιστορία δραματική με τραγική φιγούρα τον δύσμοιρο δανειζόμενο να ανακαλύπτει ότι δανειστής και σωτήρας είναι το ίδιο πρόσωπο. Δεν χρωστάει πια αλλά δεν έχει τίποτα.

Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός .Σκεφτείτε το...

Last modified on Wednesday, 08 February 2012 00:22

U Comment Here

ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

Health Experts

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required