A+ R A-

Άνοδο της παραοικονομίας και το 2012 φέρνει η βαθιά ύφεση.

Rate this item
(0 votes)

Παράλληλα με την ύφεση αλλά και την υψηλή φορολόγηση “αναπτύσσεται” η παραοικονομία, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κο. Αριστείδη Μπιτζένη με τον οποίο συνομίλησε το Capital.gr. Ο κος Μπιτζένης εκτιμά ότι το μέγεθος της παραοικονομίας θα εμφανιστεί αυξημένο και το 2012, ξεπερνώντας κατά πολύ το περσινό 25,8% (63 δισ. ευρώ).


 

Στις 17-19 Μαίου 2012 θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη διεθνές συνέδριο (International Conference on International Business-ICIB) με θέμα την παραοικονομία, τη διαφθορά, τα ελλείμματα, το δημόσιο χρέος, την διεθνή επιχειρηματικότητα, τα διεθνή οικονομικά και τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις και διεθνείς σχέσεις. Το σχετικό πρόγραμμα “Θαλής” (συντονιστής του οποίου είναι ο κος. Μπιτζένης) συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ κατά 95%, συνεργάζεται με πολλά ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, ενώ σ΄ αυτό συμμετέχει ως μετακλητός ερευνητής, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας σε ζητήματα “σκιώδους οικονομίας” (παραοικονομίας), o Aυστριακός καθηγητής Friedrich Schneider. Ο κος Schneider α παραβρεθεί και στο συνέδριο ICIB 2012.

- Κύριε Μπιτζένη, ποια εκτιμάτε ότι είναι η σχέση μεταξύ οικονομικής ύφεσης και παραοικονομίας στην Ελλάδα;

H παραοικονομία σύμφωνα με τον καθηγητή Φρίντριχ Σνάιντερ το 2010 ήταν περίπου στο 25% του ΑΕΠ της χώρας και μόλις και ξεπερνούσε τα 60 δισ. ευρώ. Εφόσον τα εισοδήματα που αποκτούνται στην παραοικονομία βελτιώνουν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών στην Ελλάδα είναι λογικό σε εποχές οικονομικής ύφεσης η παραοικονομία να είναι ένα «στήριγμα», μια οικονομική ανάσα για τον Έλληνα που πλήττεται από την ύφεση και από όλα τα έκτακτα μέτρα και τη μείωση εισοδήματος. Είναι επίσης λογικό και πιθανό το ποσοστό παραοικονομίας να έχει αυξηθεί μέσα στο 2011 λόγω αυξημένου ποσοστού ΦΠΑ και εκτάκτων εισπρακτικών μέτρων.

- Ποιοι κλάδοι θεωρούνται "πρωταθλητές" στην ελληνική παραοικονομία;

Το μεγαλύτερο ποσό παραοικονομίας εντοπίζεται -κατά τον καθηγητή κ. Σνάιντερ- στην Ψυχαγωγία, τη διασκέδαση, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια (25 δισ. ευρώ) και στα ελεύθερα επαγγέλματα όπως των υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, κτλ (12 δισ. ευρώ). Ένα παρόμοιο ποσό παραοικονομίας εμφανίζεται και σε υπηρεσίες όπως η κομμωτική, τα ιδιαίτερα μαθήματα, το baby sitting, οι οικιακές υπηρεσίες κτλ. Ο λόγος -κατά την γνώμη μας- για το ύψος της μεγάλης φοροδιαφυγής και παραοικονομίας, οφείλεται στους αδύναμους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στην αυξημένη φορολογία και στην χαμηλή φορολογική ηθική.

- Τι ποσοστό της παραοικονομίας εκτιμάτε ότι θα μπορούσε να απαλειφθεί; Πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο;

Το ποσοστό της παραοικονομίας θα μπορούσε να μειωθεί στο 15% επί του ΑΕΠ, αν μειωνόταν ο ΦΠΑ σημαντικά, μειώνονταν οι φορολογικοί συντελεστές στο 10-15% flat rate και αν -επίσης- μειώνονταν οι συντελεστές των ασφαλιστικών εισφορών. Και το πιο σημαντικό: Για να έχουμε ανάπτυξη και ταυτόχρονα αύξηση της κατανάλωσης θα πρέπει να δινόταν το δικαίωμα στις εταιρείες και τις επιχειρήσεις να περνούν στα έξοδα τους όλες τις δαπάνες τις καθημερινότητας. Μ΄ αυτό τον τρόπο, θα εμφανίζονταν οι αληθινοί τζίροι και τα αυξημένα έσοδα, αλλά και τα αυξημένα έξοδα με σκοπό να υποστούν χαμηλή φορολόγηση.

Τι άλλο δείχνει η μελέτη του Friederich Schneider για την παραοικονομία το 2011

Σύμφωνα με τον κ. Σνάιντερ, παραοικονομία είναι “κάθε μορφή νόμιμης παραγωγής και παροχής αγαθών και υπηρεσιών που σκοπίμως αποκρύπτεται από τις δημόσιες αρχές για τέσσερις λόγους: για την αποφυγή της καταβολής φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλων φόρων, για την αποφυγή καταβολής εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, για την αποφυγή τήρησης συγκεκριμένων νομικών υποχρεώσεων (π.χ. για τον κατώτατο μισθό, τον μέγιστο χρόνο εργασίας) και για την αποφυγή συμμόρφωσης με διοικητικές διαδικασίες (π.χ. στη συμπλήρωση ερωτηματολογίων ή άλλων διοικητικών εντύπων)".

 

Υψηλά ποσοστά παραοικονομίας παρουσιάζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιταλία το σχετικό ποσοστό είναι 21,6%, στην Πορτογαλία 19,4%, στην Ισπανία 19,2%, το Βέλγιο 17,1%, την Νορβηγία 14,8% κλπ.

Η μελέτη του Αυστριακού εμπειρογνώμονα δείχνει επίσης άλα τρία εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία:

 

1) Η παραοικονομία στην Ελλάδα μειωνόταν συνεχώς κατά την περίοδο 1999-2008 (από το 28,7% στο 24,3% του ΑΕΠ), ενώ άρχισε ξανά την ανοδική της πορεία παράλληλα με την πτωτική πορεία της οικονομίας από το 2009 και έπειτα.

2) Τα εισοδήματα που αντλούνται στην παραοικονομία βελτιώνουν το επίπεδο διαβίωσης του 1/3 των εργαζομένων στην Ελλάδα.

3) Το 40% έως 50% των δραστηριοτήτων στα “πλαίσια” της παραοικονομίας συμπληρώνουν τις δραστηριότητες της επίσημης οικονομίας και -συνεπώς- αυξάνουν το συνολικό (επίσημο και ανεπίσημο) ΑΕΠ της χώρας.

4) Οι φορολογικές απώλειες του κράτους από την παραοικονομία δεν είναι κολοσσιαίες, δεδομένου ότι τουλάχιστον τα 2/3 των άτυπων εσόδων δαπανώνται αμέσως στην επίσημη οικονομία.

 

 

 

Πηγή:www.capital.gr

Last modified on Sunday, 12 February 2012 20:28

U Comment Here

ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

Health Experts

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required