A+ R A-

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις περικοπές στις συντάξεις

Rate this item
(0 votes)

Δεκτό κατά πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ανεξάρτητοι της ΔΗ.ΣΥ.) έγινε από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το νομοθέτημα για τα συνταξιοδοτικά και τις άλλες ρυθμίσεις εφαρμογής του Μνημονίου, ώστε να εισαχθεί και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και οι διατάξεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τις οποίες μειώνονται κατά 12% οι κύριες συντάξεις όλων των Ταμείων (Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, ΙΚΑ κ.λ.π.) πλην του ΝΑΤ οι οποίες έχουν μειωθεί ήδη κατά 7% με την ψήφιση του νέου Μνημονίου. Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από 10% έως 35%, που θα ισχύσουν αναδρομικά από την πρώτη του χρόνου και θα καταβληθούν από την πρώτη Μαΐου σε 8 ισόποσες δόσεις.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται η έκδοση από το υπουργείο Εργασίας, ερμηνευτικών εγκυκλίων για τις περικοπές στις συντάξεις και εγκύκλιος που θα διευκρινίζει λεπτομέρειες στον τρόπο εφαρμογής της μείωσης του κατώτατου μισθού που έχει γίνει νόμος του κράτους από τις 14 Φεβρουαρίου, (ν. 4046/2012 Φ.Ε.Κ τ. Α' 28/14.2.2012).

Σύμφωνα με το νέο νόμο, ο βασικός μισθός για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας μειώνεται κατά 22% και ορίζεται στα 586 ευρώ μεικτά, από 751, ενώ για τους νέους κάτω των 25 ετών, η μείωση είναι 32% και διαμορφώνεται στα 527 ευρώ μεικτά.

Ασαφές παραμένει ακόμη τι θα συμβεί με το επίδομα ανεργίας και τις υπόλοιπες παροχές και επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγησε πως ο εφαρμοστικός νόμος δεν αποτελεί παρά «νομοθετική μεταγλώττιση» των ήδη ψηφισθέντων μέτρων, με πανηγυρικό τρόπο από την Ολομέλεια και προανήγγειλε την κατάθεση δύο τροπολογιών, για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την παροχή εξουσιοδότησης προς τον πρωθυπουργό να υπογράψει δήλωση για την εγκυρότητα των στατιστικών στοιχείων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου τόνισε πως το σχέδιο νόμου αυτό, είναι το αντίτιμο για τα όσα θετικά διασφαλίσθηκαν για τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Προκειμένου δε, να καταδείξει ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, είπε προς τις πτέρυγες των διαφωνούντων «σας προκαλώ να μη βάλετε στοίχημα για το αντίθετο, θα το χάσετε».

Αιτιολογώντας τη θετική στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο νομοθέτημα, ο εισηγητής του κόμματος Θόδωρος Καράογλου είπε πως, δυστυχώς, οι ρυθμίσεις φαντάζουν μονόδρομος «μετά τον κυκεώνα αποτυχιών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε πως «στη ζωή πρέπει να κάνεις επιλογές από αυτές που έχεις διαθέσιμες», για να καταλήξει ότι η ΝΔ υπερψηφίζει με γνώμονα το καλό της πατρίδας. Ο κ. Καράογλου πρότεινε να μην περικόπτεται η επικουρική σύνταξη των δικαιούχων των οποίων η κύρια και η επικουρική είναι ισόποσες.

«Γίνεται προσπάθεια να καλλιεργηθεί ένα αίσθημα ανακούφισης στον ελληνικό λαό, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική», αφού «οι συμφωνίες που επικυρώθηκαν στο Eurogroup οδηγούν σε ένα Γολγοθά τριακονταετίας με φτώχεια και εξαθλίωση», με στόχο οι κεφαλαιοκράτες «να μεγεθύνουν τα κέρδη τους σε βάρος των λαϊκών αναγκών», τόνισε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Από τον ΛΑΟΣ ο Κώστας Κιλτίδης, ενώ τόνισε πως η συμφωνία του Eurogroup έδωσε ανάσα στη χώρα, αιτιολογώντας την αρνητική θέση του κόμματός του υποστήριξε πως «είναι απίστευτα τα σκαλιά που κατεβαίνουμε όσον αφορά την εθνική μας αξιοπρέπεια».

«Ακραία εκδοχή πολιτικής αναξιοπιστίας» εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, χαρακτήρισε την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Εκτίμησε ότι «η μείωση του κατώτερου μισθού θα επηρεάσει τη ζήτηση και θα μεγεθύνει τα λουκέτα στις επιχειρήσεις» και υπογράμμισε ότι η διάθεση δεκάδων δισ. στις τράπεζες θα γίνει με μια τροπολογία.

U Comment Here

ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

Health Experts

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required