A+ R A-

Χανιά: Φάρμακα σε απόρους από το Κοινωνικό Φαρμακείο

Rate this item
(0 votes)

Φάρμακα σε άπορους και ανασφάλιστους ασθενείς θα παρέχει δωρεάν το κοινωνικό φαρμακείο, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, έπειτα από πρωτοβουλία των Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγων Χανίων και τη διάθεση του χώρου από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.

Τα φάρμακα θα διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή και το φαρμακευτικό υλικό θα συγκεντρώνεται από προσφορές πολιτών -οι οποίοι θα δίνουν φάρμακα που δεν χρειάζονται οι ίδιοι- ενώ κάποια απαραίτητα φάρμακα θα αγοράζονται με χρήματα που θα προσφέρονται στο κοινωνικό φαρμακείο από ιδιώτες και φορείς.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες οι εκπρόσωποι των φορέων, που πήραν την πρωτοβουλία για την ίδρυση και λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου, τονίστηκε η αναγκαιότητα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία να υπάρξει αλληλεγγύη και να στηριχθούν ιδιαίτερα οι ομάδες που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, Μιλτιάδης Καστανάκης, τόνισε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων μαζί με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Χανίων και τη βοήθεια του Εργατικού Κέντρου προχώρησαν σε αυτή την πρωτοβουλία καθώς διαπιστώνονται μεγάλες ανάγκες που δεν μπορεί να καλύψει το κράτος πρόνοιας.

«Οι λόγοι που μας ώθησαν σε αυτή την πρωτοβουλία είναι η ανεργία, η φτώχεια και τα έντονα οικονομικά προβλήματα τη στιγμή που το κράτος πρόνοιας δεν μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο ήταν στο παρελθόν», σημείωσε ο κ. Καστανάκης και πρόσθεσε: «Έτσι αναγκαζόμαστε να πάρουμε ορισμένες πρωτοβουλίες προκειμένου να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας. Υπάρχουν έγκυρα περιοδικά τα οποία δημοσιεύουν μελέτες που δείχνουν ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση απειλεί τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία των συμπολιτών μας».

Ο κ. Καστανάκης επεσήμανε ότι το κοινωνικό φαρμακείο «θα παρέχει δωρεάν φάρμακα στους ανασφάλιστους, φάρμακα που δεν χρειάζονται σε κάποιους συμπολίτες μας και δεν χρησιμοποιούνται, τα οποία θα μαζεύονται και θα ταξινομούνται και θα παρέχονται δωρεάν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη» και πρόσθεσε ότι σε αυτή την προσπάθεια θα συμβάλει και η ομάδα εθελοντών γιατρών του Ιατρικού Συλλόγου που ήδη έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις στην ενδοχώρα του Νομού προκειμένου να διαπιστώσει τις ανάγκες που υπάρχουν και να βοηθήσουν.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Δημήτρη Κορναράκη, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Χανίων, για τον χώρο που μας παραχώρησε και τον κ. Τάσο Βάμβουκα, πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, ο οποίος πήρε μαζί μας αυτή την πρωτοβουλία. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον γιατρό κ. Μηνά Βουλγαρίδη, που ήταν ο πρωτεργάτης της ιδέας αυτής, προκειμένου να λειτουργήσει το φαρμακείο», είπε καταλήγοντας ο κ. Καστανάκης.

Ο πρόεδρος Συλλόγου Φαρμακοποιών Ν. Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «ιδιαιτέρως σε τέτοιες εποχές δύσκολες, που πολλοί συνάνθρωποί μας δεν τα βγάζουν πέρα, είναι πολύ σημαντικό να αναπτύξουμε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης» και πρόσθεσε: «Επιδίωξη και στόχος μας είναι από την 1η Φεβρουαρίου να ξεκινήσει η λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου. Η μορφή της εταιρείας που συγκροτείται αυτή τη στιγμή θα είναι αστική μη κερδοσκοπική με σκοπό την προσπάθεια κάλυψης των αναγκών σε φάρμακα ανασφάλιστων και απόρων συμπολιτών μας. Η προέλευση των φαρμάκων θα είναι από δύο πηγές: Η πρώτη θα είναι τα φάρμακα που πλέον είναι άχρηστα σε συμπολίτες μας και η δεύτερη θα είναι η αγορά απαραίτητων φαρμάκων με πόρους που θα αποκτήσει η εταιρεία από δωρεές προς αυτήν».

Ο κ. Βάμβουκας ανέφερε σχετικά ότι ήδη έχει αρχίσει να οργανώνεται ένα σύστημα συλλογής φαρμάκων κυρίως μέσω των φαρμακείων του Νομού, ενώ παράλληλα θα μπορούν να συγκεντρώνονται φάρμακα και στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

«Τα φάρμακα αυτά θα προέρχονται από συμπολίτες μας που δεν τα χρειάζονται και θα τα απορρίπτουν σε ειδικούς κάδους που σύντομα θα τοποθετήσουμε σε φαρμακεία του Νομού, τα οποία θα δεχθούν να συνεργαστούν. Με αυτό τον τρόπο θα επιτύχουμε τον διπλό στόχο της διάθεσής τους μέσω του κοινωνικού φαρμακείου σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη, αλλά και τον στόχο της καταστροφής όσων από αυτά δεν είναι κατάλληλα για χρήση με πολύ θετικές επιπτώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε ο κ. Βάμβουκας και επεσήμανε ότι στο κοινωνικό φαρμακείο θα έχουν πρόσβαση μόνο οι άνθρωποι που θα πληρούν τα απαραίτητα κοινωνικά κριτήρια, ενώ θα υπάρχει μηχανογράφηση και διαφάνεια στη λειτουργία του, η οποία και θα επιβλέπεται από γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Καταλήγοντας ο κ. Βάμβουκας ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να συμβάλουν στο εγχείρημα καθώς και το ΙΝΚΑ για τον εξοπλισμό που διέθεσε για το κοινωνικό φαρμακείο, ενώ σημείωσε: «Πιστεύουμε ότι στη συνέχεια για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος θα πρέπει να υπάρξει βοήθεια και από άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε μια πράξη αλληλεγγύης που αξίζει να στηριχθεί».

Τέλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Δημήτρης Κορναράκης, ανέφερε σχετικά: «Στο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που έχει περιέλθει ο ελληνικός λαός εξαιτίας της λαθεμένης πολιτικής η οποία εφαρμόζεται από την κυβέρνηση, η πρόταση που έγινε και η πρωτοβουλία που πάρθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο βρήκε αρωγό και σύμμαχο το Εργατικό Κέντρο και έχει την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθειά μας όπου χρειαστεί, διότι η κοινωνία αυτές τις δύσκολες ημέρες χρειάζεται ανθρώπους οι οποίοι να κοιτάζουν τον συνάνθρωπο».

Ημέρες και ώρες λειτουργίας

Το κοινωνικό φαρμακείο θα είναι ανοιχτό για το κοινό κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 10.30 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι και Δευτέρα και Τετάρτη από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ. Περισσότερες πληροφορίες θα μπορούν να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι στο τηλέφωνο του Εργατικού Κέντρου 2821092429.

Last modified on Thursday, 26 January 2012 17:43

U Comment Here

ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΑ ΚΡΗΤΗ...

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

Health Experts

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required