A+ R A-
Ιωάννα Ευαγγελία Πετράκη

Ιωάννα Ευαγγελία Πετράκη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

MSc Διατροφή και Άσκηση

 

1. Αποφύγετε τη σκέψη ότι είστε σε δίαιτα

Το εγχειρίδιο του σωστού πότη!

Saturday, 07 April 2012 17:15 Published in U Fitness

Το αλκοόλ επισφραγίζει τις ιδιαίτερες στιγμές μας, συνοδεύει τις ευχές μας και τα ωραιότερα γεύματά μας. Αρκετά συχνά, λοιπόν, αναρωτιέστε πως μπορείτε να εντάξετε την κατανάλωσή του στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής ώστε να μην επηρεαστεί το σωματικό σας βάρος.

Σήμερα, ως Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, εορτάζεται και ένα από τα δικαιώματα του καταναλωτή, δηλαδή η ευκαιρία για πληροφόρηση σχετικά με τα χαρακτηριστικά των προϊόντων που επιλέγει. Το δικαίωμα αυτό , στηρίζουν εδώ και χρόνια και οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών που καθιέρωσαν στα προϊόντα τους τις ετικέτες τροφίμων. Ειδικότερα, από το 2007 αποφάσισαν να εισάγουν τη νέα σήμανση των προϊόντων με τα GDAs, δηλαδή τις Ενδεικτικές Ημερήσιες Προσλήψεις.

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει τις Ενδεικτικές Ημερήσιες Προσλήψεις (Guideline Daily Amounts, GDAs), που αναφέρονται στις ετικέτες τροφίμων, αλλά γνωρίζετε τι σημαίνουν;

Οι Ενδεικτικές Ημερήσιες Προσλήψεις είναι ένας οδηγός για το συνολικό ποσό ενέργειας (σε θερμίδες), λίπος, κορεσμένο λίπος, απλά σάκχαρα και αλάτι (νάτριο) που ένας μέσος υγιής ενήλικας πρέπει να προσλαμβάνει ημερησίως. Οι θερμίδες και τα τέσσερα αυτά συστατικά προβάλλονται διότι πιθανώς σχετίζονται με ορισμένα προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία, υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.α. Από τη μία, λοιπόν, αυτός ο οδηγός αναφέρεται πάντα στο πίσω ή πλαϊνό μέρος της συσκευασίας του προϊόντος, ενώ από την άλλη η βιομηχανία συσχετίζει τα θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα τροφίμου της με τον οδηγό αυτό. Ειδικότερα, με έναν νέο τρόπο σήμανσης μας υποδεικνύει τι ποσοστό της ημερήσιας ενέργειας και των τεσσάρων παραπάνω συστατικών καλύπτει η μερίδα του τροφίμου. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί ο καταναλωτής εύκολα και γρήγορα να αναγνωρίσει στο τρόφιμο τα συστατικά του και να το επιλέξει σύμφωνα με τη διατροφή του και τις ημερήσιες ανάγκες του.

Το Σχήμα 1 αποτελεί παράδειγμα ετικέτας που μπορείτε να βρείτε στη συσκευασία ενός τροφίμου. Για να εξηγηθεί πώς αυτές οι πληροφορίες μπορούν να είναι χρήσιμες, δίνεται μια λεπτομερής εξήγηση της τιμής GDA για το ενεργειακό περιεχόμενο. Αντίστοιχα, περιέχονται και άλλα τέσσερα βασικά συστατικά ανά προτεινόμενη μερίδα προϊόντος που συγκρίνονται το καθένα με τη μέση ημερήσια πρόσληψή του όπως ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σχήμα 1. Παράδειγμα και εξήγηση μιας ετικέτας έχοντας υπόψη ότι η μέση ενεργειακή πρόσληψη ενός ενήλικα ανέρχεται στις 2000 θερμίδες.

 

ΚΕΦΙΡ: Μυστικό Μακροζωίας!

Wednesday, 08 February 2012 17:14 Published in U Fitness

Δημιουργήθηκε στα βουνά του Καυκάσου, παρ’ όλα αυτά οι ιδιότητές του το έκαναν αγαπητό στους οπαδούς της υγιεινής διατροφής σε όλο τον κόσμο!!!

Αναρωτηθήκατε ποτέ για ποιους λόγους το χειμώνα τρώτε πολύ περισσότερο από το καλοκαίρι; Για ποιο λόγο το χειμώνα δε χορταίνετε με την ίδια σαλάτα που σας χορταίνει ως γεύμα το καλοκαίρι;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΑ ΚΡΗΤΗ...

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

Health Experts

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required