Error
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 62
A+ R A-

Το σώμα "μιλάει"

Rate this item
(1 Vote)

Εκτύπωση

Η αρχαία φράση «νους υγιής εν σώματι υγιή» σημαίνει ότι ένας υγιής νους κατοικεί μέσα σ' ένα υγιές σώμα. Αυτό υποδεικνύει ότι η πνευματική κατάσταση του ανθρώπου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη σωματική του κατάσταση. Έτσι όταν το σώμα νοσεί, τότε με κάποιο τρόπο νοσεί και ο νους.


 

Ο Ιπποκράτης υποστηρίζει ότι η αιτία της ασθένειας βρίσκεται στον ίδιο τον άρρωστο. Οφείλεται δηλαδή σε εσωτερικά αίτια που προϋπήρχαν της αρρώστιας. Τα συμπτώματα της ασθένειας (πυρετός, σπυριά, εμετός, διάρροια κ.λ.π), είναι, όπως λέει, μέσα άμυνας του οργανισμού προκειμένου να θεραπευτεί.

Στη σύγχρονη εποχή, οι νευροεπιστήμες αποδεικνύουν ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματα προκαλούν ηλεκτροχημικές μεταβολές μέσα στο σώμα. Η αίσθηση κινδύνου για παράδειγμα, προκαλεί άμεσες αντιδράσεις σε όλο το σώμα, ενεργοποιώντας το συμπαθητικό σύστημα: ταχυκαρδία, επιτάχυνση της αναπνοής, σύσπαση των μυών, έκκριση αδρεναλίνης, αδρανοποίηση του πεπτικού συστήματος.

Η ένταση και η διάρκεια των συναισθημάτων μας, καθορίζει την επίδραση που αυτά θα έχουν στον οργανισμό μας. Και αν τα συναισθήματα, οι ανάγκες, οι επιθυμίες δεν εκφράζονται, όσο περισσότερο καταπιέζονται, τόσο πιο πιθανό είναι να βρουν τελικά διέξοδο και να εκδηλωθούν με τη μορφή σωματικής ή ψυχικής ασθένειας. Οι εσωτερικές συγκρούσεις, οι ανεκπλήρωτες ανάγκες, οι απαγορευμένες επιθυμίες, τα καταπιεσμένα συναισθήματα, λειτουργούν συνδυαστικά με νοσογόνους παράγοντες εξασθενώντας την άμυνα του οργανισμού και έτσι εκδηλώνεται η ασθένεια.

Πολλές φορές η σωματική ασθένεια εκδραματίζει την ανάγκη μας για φροντίδα και αγάπη, η οποία δεν ικανοποιείται όσο είμαστε υγιείς. Είτε επειδή εμείς οι ίδιοι δεν αγαπάμε αρκετά τον εαυτό μας ώστε να τον φροντίζουμε συστηματικά, είτε επειδή δεν λαμβάνουμε από τους γύρω μας την προσοχή, τη φροντίδα, την αγάπη που θέλουμε ίσως χωρίς να το συνειδητοποιούμε, «αρρωσταίνουμε» προκειμένου να πάρουμε την πολυπόθητη φροντίδα.

 

Πρακτικά, η ασθένεια έχει διάφορα «οφέλη»: όταν είμαστε άρρωστοι αναγκαστικά ξεκουραζόμαστε, απαλλασσόμαστε για λίγο από διάφορες ευθύνες που μας βαραίνουν, αφηνόμαστε στα χέρια των άλλων, αποφεύγουμε άλλες καταστάσεις που μπορεί να μας δυσκολεύουν, φέρνουμε κοντά μας άτομα που μας έχουν λείψει ή «τιμωρούμε» κάποιους που μας «στεναχώρησαν». Ειδικά αυτό το τελευταίο, οι περισσότεροι θα έχουμε διαπιστώσει πόσο αποτελεσματικό μέσο ελέγχου είναι από τον γονιό προς το παιδί.

Η ασθένεια αποκαλύπτει βαθύτερες ψυχικές καταστάσεις που έχουμε απωθήσει και περιέχει ένα κρυφό μήνυμα, αρκεί να ενδιαφερθούμε να το αναγνωρίσουμε. Ας δούμε τους συμβολισμούς που έχουν μερικά συνήθη σωματικά συμπτώματα.

Oι αλλεργίες υποδηλώνουν την αντίδραση του ατόμου σε καταστάσεις που υπομένει χωρίς να του αρέσουν αλλά δεν τις συνειδητοποιεί.

Οι σπασμοί σύμφωνα με τον ομοιοπαθητικό γιατρό Olivier Soulier, μπορεί να δηλώνουν την έλλειψη αγάπης από την οποία πάσχει ένας άνθρωπος αλλά δεν το συνειδητοποιεί.

 

Στη σκλήρυνση κατά πλάκας σύμφωνα με τον Olivier Soulier, ο ασθενής έχει αρνηθεί ολοκληρωτικά τη δική του οπτική και υιοθέτησε τις αντιλήψεις άλλων, της οικογένειάς τους, των φίλων τους κλπ., με μοναδικό σκοπό να αγαπηθεί από αυτούς.

Συνάχι

Το κλάμα που συγκρατούμε μέσα μας καταπιέζοντας τη λύπη μας, μπορεί αργότερα να ξεσπάσει σε συνάχι όπου τα μάτια δακρύζουν και η μύτη τρέχει, επιτρέποντας έτσι στη λύπη να εκφραστεί με έμμεσο τρόπο.

Κρυολόγημα

Όταν η βαθύτερη ανάγκη μας για ζεστασιά και θαλπωρή δεν καλύπτεται, μπορεί ένα κρυολόγημα να μας παρακινήσει να την ικανοποιήσουμε με υποκατάστατο τρόπο: με ζεστά ρούχα και πυρετό. Επίσης οι εντριβές που μπορεί να μας κάνουν, υποκαθιστούν το χάδι και την επαφή που έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Βήχας

Ο βήχας δίνει διέξοδο να εκφραστούν όσα δεν τολμήσαμε να πούμε με λόγια: αντιρρήσεις, απόψεις, διαμαρτυρίες, βρισιές. Συχνά εμφανίζεται όταν νιώθουμε να πνιγόμαστε απ’ όλα όσα έχουμε «καταπιεί» για καιρό, οπότε δηλώνει την αγανάκτησή μας.

 

 

Γόνατα

Οι ενόχληση στα γόνατα μπορεί να εκφράζει την αντίδρασή μας σε ότι μας κάνει να “γονατίζουμε”: πίεση από της συνθήκες της ζωής μας, υποταγή σε ανθρώπους και καταστάσεις, περιορισμός του προσωπικού μας δυναμικού εξαιτίας ενός αυταρχικού και εξουσιαστικού περιβάλλοντος.

Χείλη

Ο επιχείλιος έρπης μπορεί να δηλώνει αποστροφή και αηδία για κάποια πράγματα που στην πραγματικότητα το άτομο βαθιά μέσα του επιθυμεί πολύ αλλά που δεν τολμά να αποδεχτεί και ως εκ τούτου να εκφράσει ανοιχτά. Το μήνυμα της ασθένειας για το άτομο είναι να «κοιτάξει» με ειλικρίνεια την εσωτερική του αλήθεια, να επιτρέψει στον εαυτό του το δικαίωμα να νιώθει όπως νιώθει και να επιθυμεί αυτό που απαρνιέται, δηλαδή να αποδεχτεί την πραγματικότητά του.

Μαλλιά

Σε περιόδους μεγάλου στρες, όπου περνάμε σε άλλη φάση ζωής η οποία μπορεί να είναι μόνιμη και δεσμευτική (π.χ. μονιμοποίηση σχέσης, γάμος, ερχομός παιδιού), η τριχόπτωση μπορεί να εκφράζει την εσωτερική πάλη ανάμεσα στην «ασφαλή» επιλογή που κάνουμε και στην πραγματική μας επιθυμία που «θυσιάζουμε» γιατί φοβόμαστε. Ίσως έτσι εκδηλώνουμε την υποταγή σε μια σύμβαση που νιώθουμε ότι μας περιορίζει, μας στερεί τη δυνατότητα να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας, μας εμποδίζει συμβολικά να «πετάξουμε» σε νέους προορισμούς, όπως εμποδίζεται ένα πουλί που χάνει το φτέρωμά του.

 

 

Αυτιά

Τα προβλήματα ακοής, το βουητό, ο πόνος, τα βουλωμένα αυτιά, μπορεί να δείχνουν την άρνησή μας να ακούμε πλέον τους άλλους και να κάνουμε αυτά που μας λένε. Ίσως είναι καιρός πια να ακούσουμε τον εαυτό μας, να «ακούσουμε» την εσωτερική μας αλήθεια, την εσωτερική μας ανάγκη, τη δική μας επιθυμία, τη δική μας κρίση, τη δική μας αίσθηση – να εμπιστευτούμε τη δική μας φωνή.

Καρδιά

Η καρδιά συνδέεται σε συμβολικό επίπεδο με τα συναισθήματα. Η βίωση έντονων αρνητικών συναισθημάτων είτε προς τους άλλους είτε προς τον εαυτό (π.χ. απογοήτευση, απόρριψη, μίσος, ενοχές, αποστροφή) δημιουργούν μια αίσθηση αποξένωσης και ένα συμβολικό «κλείσιμο» της καρδιάς που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο καρδιαγγειακό σύστημα. Αντίθετα, όταν η καρδιά είναι ανοιχτή, όταν επιτρέπουμε τη ροή των συναισθημάτων της αγάπης, της συγχώρεσης, της αποδοχής, καταρχήν προς τον εαυτό μας και κατ’ επέκταση προς τους άλλους, τότε αποτρέπεται σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα η δυσλειτουργία της καρδιάς.

Πόδια

Τα πόδια είναι το μέσο που έχουμε για να μετακινούμαστε, οπότε τα προβλήματα σ’ αυτή την περιοχή (δυσκαμψία, πρήξιμο, βάρος, χτυπήματα, κατάγματα, πόνοι κ.ο.κ.) μπορεί να συμβολίζουν μια αντίδραση του εαυτού μας σε σχέση με την πορεία της ζωής μας ή μια αντίσταση σε σχέση με τους ρυθμούς που ζούμε. Το μήνυμα για μας είναι να επανεξετάσουμε τον δρόμο που έχουμε πάρει, τον τρόπο ζωής μας και τους ρυθμούς της.

Χέρια

Προβλήματα στα χέρια (πόνοι, δυσκαμψία, μούδιασμα, κατάγματα κ.ο.κ.) μπορεί να εκφράζουν τη δυσκολία που έχουμε να διαχειριστούμε σωστά τον εαυτό μας και τη ζωή μας. Ίσως έχουμε προβλήματα στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας, στη διαχείριση των προσωπικών μας πόρων, στη διευθέτηση των ευθυνών μας, στη διαφύλαξη των ορίων μας. Ίσως ακόμα να δυσκολευόμαστε να επεκταθούμε, να αδράξουμε νέες ευκαιρίες, να υποδεχτούμε νέα πράγματα, νέους ανθρώπους, νέες καταστάσεις.

 

 

Ώμοι/Αυχένας

Ακούμε συχνά τη φράση «μου ‘κατσε στο σβέρκο» εννοώντας ότι έχουμε υποταχτεί σε κάποιον ή ότι έχουμε αναλάβει την ευθύνη του. Έτσι, οι ενοχλήσεις στον αυχένα και στους ώμους ίσως δείχνουν ότι έχουμε πολλές ευθύνες που δεν τις αντέχουμε ή ότι έχουμε σκύψει το κεφάλι σε καταστάσεις που μας δυσαρεστούν.

Αριστερή πλευρά του σώματος & Επάνω μέρος του σώματος

Συνδέεται με το συναίσθημα, με τη μητέρα μας, με το θηλυκό κομμάτι της ύπαρξής μας. Οπότε τα προβλήματα που εκδηλώνονται στην αριστερή πλευρά μας έχουν κάποιο μήνυμα σε σχέση με το θηλυκό μας κομμάτι.

Δεξιά πλευρά του σώματος & κάτω μέρος του σώματος

Συνδέεται με τη λογική, με τον πατέρα μας, με το αρσενικό κομμάτι της ύπαρξής μας. Έτσι τα προβλήματα που εκδηλώνονται στη δεξιά πλευρά μας έχουν κάποιο μήνυμα σε σχέση με το αρσενικό μας κομμάτι.

Κεφάλι

Ο πονοκέφαλος μπορεί να δείχνει ότι μας απασχολούν πολλά πράγματα και καταναλώνουμε πολλή νοητική ενέργεια για να διαχειριστούμε κάποιο θέμα άμεσα ενώ ο εγκέφαλός μας θέλει το δικό του χρόνο. H πίεση που νιώθουμε είτε από τον εαυτό μας είτε από τους άλλους δεν είναι πια υποφερτή.

psychotherapeia.net.gr

Last modified on Tuesday, 06 May 2014 00:12

U Comment Here

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

Health Experts

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required