A+ R A-

Για το καθιστικό σας...

Rate this item
(2 votes)

Το καθιστικό στην εποχή μας είναι ο πιο σημαντικός χώρος του σπιτιού, ο χώρος που ζούμε καθημερινά, εμείς και μερικές φορές οι καλεσμένοι μας. Είναι το μεγαλύτερο και ωραιότερο δωμάτιο, ο καθρέφτης του σπιτιού μας και βέβαια η διακόσμησή του πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα.

Το βασικό έπιπλο, που καθορίζει και τον χαρακτήρα του καθιστικού, είναι οι καναπέδες. Η επιλογή τους πρέπει να μας προβληματίσει, καθώς λόγω του μεγέθους και της σημασίας τους ρυθμίζουν αποφασιστικά το ύφος του καθιστικού. Τα βασικά κριτίρια αφορούν τη λειτουργικότητα, την άνεση, την αντοχή και την αισθητική.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Η βέλτιστη μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθήσετε είναι η ακόλουθη:

Κατ'αρχήν, προσδιορίστε τι ταιριάζει στο χώρο σας όσον αφορά τις διαστάσεις του και το ύφος. Στην συνέχεια μετρήστε με ακρίβεια το καθιστικό σας και σχεδιάστε σε κλίμακα την κάτοψή του. Χρησιμοποιήστε για την ευκολία σας χαρτί millimetre με τετραγωνάκια και κόψτε σε χαρτόνι στην ίδια κλίμακα τα έπιπλα.

Λάβετε υπόψη σας ότι οι συνηθισμένες διαστάσεις είναι για ένα διθέσιο καναπές είναι 1.6 μ. έως 1.85 μ., γιά τριθέσιο καναπέ 2 μ. έως 2,25 μ. ενώ το βάθος τους είναι από 0,75 μ. έως 0,9 μ. Υπολογίστε ένα κενό ανάμεσα στον καναπέ και το κεντρικό τραπεζάκι περίπου 0,5-0,6 μ. και αρχίστε να δοκιμάζετε εναλλακτικές διατάξεις τους. Μπορείτε να οργανώστε το καθιστικό σας σε σχήμα «Π» ή «Γ», στραμμένο προς το τζάκι, τη εξωτερική θέα, την τηλεόραση, προς ένα έργο τέχνης κτλ. Πάντως η συνηθέστερη λύση είναι ο συνδυασμός ενός διθέσιου και ενός τριθέσιου καναπέ σε γωνία καθώς ένα γωνιακό καθιστικό με ξεχωριστά στοιχεία, μεγαλώνει οπτικά τη γωνία όπου τοποθετείται ενώ το τελείωμά του μπορεί να είναι ανάκλιντρο ή ένα στρογγυλό πουφ που αφήνει ελεύθερο τον χώρο και με καλό γούστο δίνει ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι πως:

Τα μεγάλα εντυπωσιακά έπιπλα κάνουν ένα μικρό χώρο να δείχνει ακόμα μικρότερος ενώ προβάλλονται σωστά σε ένα μεγάλο καθιστικό, όπου είναι δυνατή η δημιουργία ξεχωριστών χρηστικά και διακοσμητικά γωνιών. Αν προτιμήσετε την διάταξη των αντικριστών καναπέδων σημειώστε πως πρέπει να έχουν το ίδιο μέγεθος. Στην φάση της επιλογής του μοντέλου προσπαθήστε να αγνοήστε το ύφασμα που είναι ντυμένος ο καναπές στο κατάστημα και επικεντρώστε την προσοχή σας στο σχέδιο του, την εργονομία του και στην ποιότητα κατασκευής.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Ο σκελετός των καναπέδων συνήθως κατασκευάζεται από ξύλο οξιάς φουρνισμένο, ώστε να εμποδίζεται το σκεύρωμα με την πάροδο του χρόνου και την χρήση. Σε πιό φθηνά μοντέλα βέβαια συναντάμε και μεταλλικό σκελετό ή από φτηνό μαλακό ξύλο ή ακόμα και με κομμάτια από πλακάζ. Γιά το κάθισμα ο κλασικός τρόπος είναι η χρήση ταπετσαρίας με ιμάντες και σούστες. Στα πιό μοντέρνα μοντέλα συναντάται ο συνδυασμός συνθετικών υλικών (λάστιχα) με επένδυση από ακρυλικά μέρη ή μεταξοβάμβακα. Η ποιότητα των υλικών αυτών ποικίλει και αντίστοιχα η τιμή τους.

Εχοντας υπόψη σας τα παραπάνω, τώρα πιά είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε γιά τα καταστήματα όπου θα βρείτε έμπειρους πωλητές να σας προτείνουν λύσεις που πιθανόν δεν είχατε φανταστεί.

ΤΟ ΝΤΥΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ

Αφού καταλήξετε στο κατάλληλο μοντέλο για το χώρο σας, μπορείτε να προχωρήσετε στην επιλογή του κατάλληλου υφάσματος. Εχετε υπόψη σας πως οι τιμές των υφασμάτων εμφανίζουν μεγάλες διακυμάνσεις και επηρεάζουν σημαντικά το τελικό κόστος του καθιστικού σας οπότε είναι πιθανόν κάποιο ακριβότερο μοντέλο να σας συμφέρει αν απαιτεί λιγότερο ύφασμα.

Οι παράγοντες που πρέπει να καθορίσουν την επιλογή σας είναι δύο: αντοχή και αισθητική. Ενα πολύ όμορφο ύφασμα μπορεί να μην είναι ανθεκτικό στον χρόνο και την χρήση για την οποία το προορίζετε και αντίστροφα. Η ανθεκτικότητα του υφάσματος εξαρτάται από την ποιότητα της πλέξης και την σύνθεσή του. Υπάρχουν υφάσματα από φυσικά νήματα, βαμβάκι, λινό και βισκόζη καθώς και συνθετικά πολυεστερικά ενώ θα βρείτε και υφάσματα που έχουν υποστεί ειδική κατεργασία αδιαβροχοποίησης. Η λύση του δέρματος είναι μιά άλλη ενδιαφέρουσα επιλογή που δίνει ιδιαίτερο χαρακτήρα στο καθιστικό, απαιτεί όμως προσοχή στην εφαρμογή της και η διακύμανση τιμών και ποιότητας είναι πολύ μεγάλη.

Εξετάστε τέλος την πιθανότητα χρήσης καλυμμάτων, και για την προστασία των καναπέδων σας αλλά κυρίως για την δυνατότητα που σας δίνεται να αλλάζετε το ύφος και τον χαρακτήρα του καθιστικού σας ανάλογα με την εποχή και την διάθεσή σας.

U Comment Here


 

FACEBOOK Δημοφιλη

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required