A+ R A-

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: Για «ορεκτικό» 25 δισ. ευρώ !

Rate this item
(0 votes)

Ανοιχτοί, προς διευθέτηση παραμένουν για την ώρα οι βασικοί όροι και οι προϋποθέσεις για τη μοιρασιά των διακρατικών ενισχύσεων για λογαριασμό στις μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου,

«ζήτημα» που επανέρχεται στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο.

 

 

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις τους θα παρθούν μετά τις εκλογές, από την επόμενη κυβέρνηση που έχουν σχεδιάσει. Η «δυστοκία» έχει να κάνει με το εύρος του πακτωλού που θα απαιτηθεί για τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων που θα ακολουθήσουν την επόμενη περίοδο, προκειμένου να καλυφθούν οι νόρμες κεφαλαιακής επάρκειας.

 

Μεγάλος χρηματοδότης είναι το λεγόμενο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέσα από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, τα οποία και φορτώνουν στο λαό. Ζητούμενο παραμένει το ποσοστό που θα βάλουν οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι σε συνεργασία με διάφορους επίδοξους «επενδυτές», ποσοστό που σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους, δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από το 10% των επικείμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Ανοιχτοί παραμένουν και οι όροι ανάκτησης των μετοχών από το Ταμείο Σταθερότητας ξανά στους σημερινούς ιδιοκτήτες, όταν οι συνθήκες τους το επιτρέψουν.

 

Για σήμερα έχουν προγραμματίσει την εκταμίευση της πρώτης δόσης που θα δοθούν απευθείας στις τράπεζες ποσά ύψους 25 δισ. ευρώ σε μορφή απόλυτα «εγγυημένων» ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Για την ώρα και μέχρις ότου διευθετήσουν τη μοιρασιά θα τα «παρκάρουν» μαζί με τα άλλα λιμνάζοντα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια στο «Ταμείο», προκειμένου να τους τα αποδώσουν στη συνέχεια.

 

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη δόση (25 δισ. ευρώ) είναι μόνο για την όρεξη. Για τη συνέχεια, σκοπεύουν να τους μπουκώσουν με όσα χρειαστούν, αλλά ταυτόχρονα διαμορφώνουν και τις συνθήκες για εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, φορτώνοντας τα σπασμένα σε πιστωτικά ιδρύματα, όπως η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

 

Δυστοκία παρατηρείται, επίσης, για τη δημοσιοποίηση ειδικής έκθεσης με τις συσσωρευμένες «επισφάλειες» που εμφανίζουν οι τράπεζες και για τις οποίες έχουν να παίρνουν πρόσθετα κρατικά κεφάλαια. Ενδειξη για το εύρος των κεφαλαιακών απαιτήσεων θα δώσουν οι ισολογισμοί τους για το 2011 που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αύριο Παρασκευή.

Last modified on Friday, 27 April 2012 23:04

U Comment Here

ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Any data to show

Health Experts

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required