A+ R A-

Συμβουλές ενός επιχειρηματία στους νέους επαγγελματίες.

Rate this item
(0 votes)

Ξεκίνησα την εταιρεία μου ενώ ήμουν ακόμη φοιτητής, δηλαδή γύρω στα 20. Φυσικά και έκανα λάθη, κατάφερα όμως να μπω στη λίστα των "20 κάτω των 20" και σήμερα, στα 37 μου έχω μια ομάδα υπέροχων συνεργατών, 20+ ετών. Παρατηρώ λοιπόν, πως η νέα γενιά κάνει λάθη, όπως και εγώ, αλλά δρούν και αντιδρούν με διαφορετικούς ρυθμούς και απαιτήσεις. Σε απάντησή τους λοιπόν, σας δίνω τη λίστα με τα 20 θέματα που οι 20χρονοι σήμερα δεν έχουν κατανοήσει.

 

1)Ο χρόνος δεν είναι ατελείωτος: Είναι ίσως το μοναδικό με το οποίο ξεκινάς έχοντας άπλετο στη διάθεσή σου αλλά και το μοναδικό που αν δεν εκμεταλευτείς δε μπορείς να το πάρεις πίσω! Οπότε, ξεχάστε την νοοτροπία είμαι μόνο 20, έχω ακόμα χρόνο να σκεφτώ τι θέλω και μετά να το επιτύχω. Εκμεταλευτείτε όλες τις ευκαιρίες που σας δίνονται σήμερα διότι θα υπάρξει η στιγμή που δε θα έχετε άλλο χρόνο.

 

2)Έχετε ταλέντο, αλλά το ταλέντο είναι υπερτιμημένο: Συγχαρητήρια, μπορεί να ανήκετε στην πιο δημιουργική, μορφωμένη, πολυτάλαντη γενιά του αιώνα. Αλλά δεν υπάρχει βραβείο για "πιο ταλαντούχο" μόνο για τον πιο αποτελεσματικό. Ακόμα και οι πιο ταλαντούχοι άνθρωποι του πλανήτη, δούλεψαν σκληρά και συστηματικά για να τα καταφέρουν.

 

3)Είμαστε πιο παραγωγικοί τις πρωινές ώρες: Μπορεί να μένεις μέχρι αργά να κάνεις "δουλειές" που δε μπορείς κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά το γεγονός είναι πως μέσα στην ημέρα θα πάρεις τις σημαντικότερες αποφάσεις, θα κάνεις τα πιο δημιουργικά ραντεβού και θα βρεις εκείνη την ιδέα που θα φέρει την εταιρεία ένα βήμα πιο μπροστά. Ξεκίνα λοιπόν να ακολουθείς ένα πρόγραμμα "πρωινό" για όλη την εταιρεία.

 

4)Τα social media ΔΕΝ είναι θέση: Αυτή η θέση δε θα υπάρχει σε 5 χρόνια. Είναι απλά ένα μέρος του marketing, όπου βοηθάει στη σωστή υποστήριξη του branding, ROI ή και των δύο. Είναι ΈΝΑ από τα μέσα που υπάρχουν για να σε μάθει η αγορά, να έχεις περισσότερους χρήστες άρα περισσότερα έσοδα. Η συμβουλή είναι να μην διαλέξετε μια πολύ εξειδικευμένη σταδιοδρομία στα social media.

5)Σηκώστε το τηλέφωνο: Σταματήστε να κρύβεστε πίσω από τον υπολογιστή. Οι δουλειές γίνονται από το τηλέφωνο και προσωπικά. Θα πρέπει να είναι η πρώτη σας επιλογή και όχι η τελευταία να μιλήσετε σε κάποιον ώστε να βρείτε τις ευκαιρίες που ψάχνετε.

 

6)Να είστε οι πρώτοι που μπαίνετε και οι τελευταίοι που φεύγετε: Αυτή τη συμβουλή τη δίνω σε όλους τους νέους που ξεκινούν την πρώτη δουλειά ή πάνε σε νέα δουλειά. Έχετε πολλά περισσότερα να μάθετε από τους γύρω σας και πολλά περισσότερα να αποδείξετε στους γύρω σας. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι δουλεύοντας περισσότερο από εκείνους!

 

7)Μη περιμένετε εντολές για το τι πρέπει να κάνετε: Κάποια πράγματα πάνε παρέα. Θέλετε επαγγελματική αναγνώριση? Πάει πακέτο με την ευθύνη. Αν περιμένετε να σας πει κάποιος τι να κάνετε, δε θα πάτε πολύ μακριά. Η νοοτροπία "κανείς δε μου είπε να το κάνω" μπορεί να λειτουργήσει σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Οι υπόλοιπες είναι εσείς και πόσο πραγματικά θέλετε να πετύχετε. Καλύτερα να κάνετε λάθος κάνοντας πολλά παραπάνω παρά λιγότερα από όσα θα έπρεπε.

 

8)Αναλάβετε τις ευθύνες των λαθών σας: Πρέπει να κάνετε λάθος όταν είστε στην αρχή της καριέρας σας. Αλλά επίσης πρέπει να αναλάβετε και να κατανοήσετε ποιες είναι οι ευθύνες σας σε αυτά τα λάθη, να τις αποδεχτείτε, γιατί μέσω αυτών θα γίνετε καλύτεροι και σοφότεροι ώστε να πετύχετε τους στόχους σας.

 

9)Πρέπει να νοιώσετε τι εστί "σκληρό αφεντικό": Είναι γεγονός πως σε κανέναν δεν αρέσει ένα δύσκολο, δύστροπο, απαιτητικό, τελειομανές αφεντικό. Ένα όμως είναι γεγονός: Αυτά τα αφεντικά θα σε πιέσουν μέχρι τελικής πτώσης αλλά θα σου μάθουν όλα όσα θα χρειάζεσαι για τα επόμενα χρόνια.

 

10)Μια νέα δουλειά κάθε χρόνο δεν είναι καλό πράγμα: Οποιοσδήποτε έμενε 1 χρόνο σε μια θέση και μετά άλλαζε δε θα έπειθε κανέναν πως εξελίχθηκε πιο γρήγορα από οτι η εταιρεία. 1 χρόνο χρειάζεσαι για να μάθεις τη δουλειά και άλλα 2 τουλάχιστον για να τελειοποιήσεις οποιαδήποτε γνώση απόκτησες. Δώσε χρόνο πριν αλλάξεις καπετάνιο, αλλιώς δίνεις εύκολο στόχο σε όποιονδήποτε για να μη σε προσλάβει.

 

11)Οι άνθρωποι είναι πιο σημαντικοί από υλικά πλεονεκτήματα: Εννοείται πως η εταιρεία με το καλύτερο ωράριο, περισσότερες διακοπές, καφετέρια, ταξίδια κτλ., είναι πιο δελεαστική, και ενώ είναι σημαντικά και αυτά, πρέπει να κοιτάζετε και το χαρακτήρα των ανθρώπων που σας προσλαμβάνουν. Οι καλοί μέντορες θα σας συμβουλεύσουν σωστά και θα είναι μαζί σας για περισσότερο καιρό αφού φύγετε. Επιλέξτε συνειδητά σε ποιους ανθρώπους θα εργαστείτε διότι η δέσμευσή σας μαζί τους θα είναι πολύ πιο αποδοτική από οποιαδήποτε εταιρεία με προσφορές μασάζ και games rooms.

 

12)Δώστε βάση ακόμα και σε όσα δε σας ευχαριστούν: Σε οποιαδήποτε θέση εργασίας μπείτε, θα σας ζητήσουν να κάνετε πράγματα που δε σας αρέσουν. Επικεντρωθείτε στο σημαντικό στόχο σας και όχι στην άμεση αγγαρεία. Αν δε μπορείτε, ίσως ήρθε η ώρα να βρείτε μια νέα ιδέα που θέλετε πραγματικά να ακολουθήσετε και για την οποία θα κάνετε θυσίες.

 

13)Μιλήστε, μη κουτσομπολεύετε: Μεγαλώνουμε μια γενιά κουτσομπόληδων… είναι ο καρκίνος οποιασδήποτε εταιρείας. Αν έχετε προβλήματα με τη διοίκηση, την κουλτούρα, τη θέση σας, τις ευθύνες σας τους συναδέλφους σας, πείτε το. Μη κάθεστε να κουτσομπολεύετε με τους συναδέλφους σε καφετέριες και σε ανώνυμα chat. Αν όντως πιστεύετε πως υπάρχει χώρος για βελτίωση, φροντίστε να δημιουγήσετε και να υποστηρίξετε τον επαγγελματικό σας στόχο.

 

14)Πρέπει να έχετε τεχνικές γνώσεις: H " Άριστη γνώση του Microsoft office" είναι πλέον δεδομένh και δεν εξεπλήτει κανέναν. Αν θέλετε να βρείτε μια καλή δουλειά φροντίστε να γίνετε guru σε photoshope, HTML/CSS, iOS, Wordpress, Adwords, MySQL, advanced Excel, ανεξάρτητα με τι θέση ψάχνετε. Αυτό, εφόσον θέλετε να σας προσλαμβάνουν με τους δικούς σας όρους, παρόλο που δεν έχετε τεχνικό background.

 

15)Το μέγεθος και η ποιότητα της δικτύωσης μετράνε: Περισσότερο μετράει ποιον ξέρεις παρά πόσους ξέρεις. Το να ξέρεις 40 άτομα επιφανειακά ή 5 πολύ καλά είναι άχρηστο. Γνώρισε και διατήρησε όλες τις κοινωνικές επαφές όσο περισσότερο μπορείς, αυτοί θα είναι μέρος του branding σου αργότερα.

 

16)Χρειάζεσαι τουλάχιστον 3 μέντορες: Διάλεξε τουλάχιστον 3 άτομα που έχουν φτάσει εκεί που θέλεις να πας. Οι συμβουλές τους και καθοδήγησή τους θα είναι το πιο ανεκτίμητο δώρο που θα λάβεις.

 

17)Διάλεξε ένα είδωλο και "make believe": Όλοι έχουμε ένα είδωλο το οποίο θαυμάζουμε. Έχοντας αυτό το άτομο στο μυαλό σου, όταν δε ξέρεις ποια είναι η σωστή απάντηση, σκέψου "τι θα έκανε ο/η …….. στη θέση σου?" Θα πρέπει να υποδυθείς μέχρι να γίνεις αυτό που θες, οπότε καλύτερα να παριστάνεις κάποιον που θαυμάζεις και σέβεσαι.

 

18)Διαβάστε βιβλία και λιγότερα tweet: Ποτέ κανείς δεν έμαθε κάτι μέσα σε 140 χαρακτήρες. Επέλεξε βιβλία (fiction ή οχι) και διάβασέ τα από την αρχή μέχρι το τέλος. Θα σε βοηθήσουν σίγουρα αν όχι άμεσα, έμμεσα να βρεις την απάντηση στην ερώτηση.

 

19)Ξόδεψε 25% λιγότερο από όσα βγάζεις. Αν οι υλικές ανάγκες σου είναι ίσες ή ξεπερνούν τα έσοδά σου, σαμποτάρεις την ίδια σου την ιδέα. Για αυτό, κάνε υπομονή και ξόδεψε τουλάχιστον 25% λιγότερα χρήματα και χρησιμοποιήσετα για να επενδύσεις σε νέες επιχειρηματικές ιδέες, αν αυτές θα σου αποφέρουν 200% περισσότερα έσοδα. Όσα χρήματα και αν βγάζεις, είναι αλάνθαστη συμβουλή να ξοδεύεις 25% λιγότερο από όσα μπορείς. Έχεις λιγότερο άγχος και περισσότερη ευελιξία να ακολουθήσεις τα πιο τρελλά όνειρα.

 

20)Η φήμη σου είναι ανεκτίμητη, μη την χαλάσεις: Όσο θα περνάει ο καιρός η φήμη σου θα είναι η ανεκτίμητη πέτρα σου, αυτή που θα σου ανοίγει ή θα σου κλείνει πόρτες. Ειδικά σε εποχές όπου όλα καταγράφονται ηλεκτρονικά, την φήμη σου πρέπει να την κρατήσεις σε ασφαλές μέρος. Αν χαλάσει δε μπορείς να την ξαναφτιάξεις

Last modified on Wednesday, 04 February 2015 18:49

U Comment Here

ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ...

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

Health Experts

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required