A+ R A-

Web Summit Qatar 2024: Key Takeaways

Rate this item
(1 Vote)

Αυτά είναι μερικά από τα σημαντικότερα στιγμιότυπα από το Web Summit Qatar 2024:

Η πρώτη μας εκδήλωση στη Μέση Ανατολή είδε περισσότερες από 1.000 startups να μας συνοδεύουν από περισσότερες από 81 χώρες παγκοσμίως και ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση διεθνών startups που έγινε ποτέ στην ιστορία της περιοχής.

Από αυτές τις startups, το 31% ήταν ιδρυμένες από γυναίκες, κατάγονταν από 56 χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ινδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ήμασταν επίσης περήφανοι που το 37% των συμμετεχόντων και το 30% των ομιλητών μας ήταν γυναίκες.

Το Web Summit Qatar ξεκίνησε με μια ομιλία από την Πρόεδρο του Web Summit, Katherine Maher, η οποία δήλωσε: "Κάποια μέρα, αυτό που ελπίζω να ακούσω είναι ότι οι συνδέσεις που έκαναν οι άνθρωποι σε αυτό το δωμάτιο, στον χώρο, στο δείπνο ή στο Night Summit θα οδηγήσουν τελικά σε μερικές από τις μεγαλύτερες συνεργασίες και καινοτομίες για το μέλλον της ανθρωπότητας."

Παρακάτω είναι μερικές από τις πολλές συνεδρίες που απόλαυσαν οι συμμετέχοντες:

Γιατί να ξοδέψετε 7 τρισεκατομμύρια δολάρια όταν 70 δισεκατομμύρια θα είναι αρκετά; Ο CEO της OpenAI, Sam Altman, αναζητά 7 τρισεκατομμύρια δολάρια για να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια βιομηχανία ημιαγωγών - ένα ποσό που θα τον έθετε στο κεφάλαιο των κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη.

Ο στόχος; Η κυριαρχία στον κόσμο των τσιπ. Το πρόβλημα; Οι εκτιμήσεις του CEO είναι όλες λάθος. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται. "Θα μπορούσαμε να το κάνουμε, πιθανώς, με 700 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία είναι μια ευκαιρία," δήλωσε ο Jonathan Ross, ιδρυτής και CEO της Groq.

Η Groq προσφέρει την πρώτη μονάδα επεξεργασίας γλώσσας (LPU) στον κόσμο, παρέχοντας εντυπωσιακή ταχύτητα εκτέλεσης για φορτία εργασίας AI που τρέχουν στη μηχανή επίλυσης LPU της εταιρείας. "Το επόμενό μας τσιπ είναι 10 φορές πιο αποδοτικό από αυτήν τη γενιά, οπότε ίσως μόνο 70 δισεκατομμύρια δολάρια," είπε ο Jonathan.

"Αρχικά, δεν ξέραμε ότι η γεννήτρια AI θα ήταν τόσο σημαντική. Ο όρος δεν υπήρχε πραγματικά," είπε ο πρώην υπάλληλος της Google, φέρνοντάς μας πίσω στην αναμέτρηση του 2017 μεταξύ του AlphaGo της Google και του παγκόσμιου πρωταθλητή Go, Lee Sedol.

Από εκεί, χρησιμοποιώντας τσιπ που είχε κατασκευάσει ο Jonathan, γεννήθηκε το GenAI. Παρέμενε σχετικά ανενεργό μέχρι πέρυσι, όταν μεγάλα μοντέλα γλώσσας ξεκίνησαν να εμφανίζονται, δίνοντας ώθηση σε έννοιες όπως το AlphaGo με αύξηση της ταχύτητας. Και τώρα, βρισκόμαστε σε έναν κόσμο όπου οι εξελίξεις που υποστηρίζονται από το GenAI έρχονται με μεγάλη ταχύτητα.

Τρέβορ Νόα: Το να βλέπεις δεν είναι πλέον πιστευτό σε έναν κόσμο με τεχνητή νοημοσύνη Καθώς εργαλεία της Γενικής Τεχνητής Νοημοσύνης όπως το ChatGPT συνεχίζουν να αποκτούν δημοφιλία, ο συγγραφέας και παρουσιαστής Τρέβορ Νόα προειδοποίησε για την προσοχή που πρέπει να δοθεί στις ικανότητές τους. "Ως ανθρώπινα όντα, είμαστε συχνά τάσσονται να θεωρούμε αυτές τις τεχνολογίες ως ανθρώπινες, όταν στην πραγματικότητα μερικές φορές απλώς μας δίνουν ένα αποτέλεσμα που ταιριάζει με την ερμηνεία μας για το τι θα ή δεν θα έκανε ένα ανθρώπινο ον," είπε ο Τρέβορ.

Ο τεχνολογικά έμπειρος παρουσιαστής φαίνεται να έχει αφιερώσει χρόνο για να ανακαλύψει τα όρια του ChatGPT. "Δεν βλέπω τον εαυτό μου να παντρεύομαι με το ChatGPT σύντομα," αστειεύτηκε ο Τρέβορ. "Δαπανώ πολύ χρόνο ρωτώντας το ChatGPT πώς επεξεργάζεται τις πληροφορίες ή πώς σκέφτεται. Και μετά μου δίνει μια εισήγηση γι' αυτό."

Ενώ επαινούσε την ικανότητα της τεχνολογίας να συνδέει τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τις διαφορές, ο συγγραφέας προειδοποίησε για τις απρόβλεπτες συνέπειες. "Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πράγμα που πρέπει πάντα να αναγνωρίζουμε είναι αυτό: Αν γεφυρώσετε γρήγορα το χάσμα μεταξύ ανθρώπων, είναι καλό για το καλό. Είναι επίσης καλό για το κακό," είπε ο Τρέβορ.

Ο συγγραφέας και κωμικός προειδοποίησε ότι, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη προχωράει, οι εικόνες, τα βίντεο και τα κείμενα που παράγονται από την τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσουν σε μια κατάσταση όπου - μεταξύ βαθιών πλασμάτων και παραπληροφορήσεων - κανείς δεν θα ξέρει τι να πιστέψει.

"Ζήσαμε σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι έλεγαν 'μην το πιστεύετε μέχρι να το δείτε', σωστά; Αλλά τώρα, όταν δείτε κάτι με τα ίδια σας τα μάτια, μπορείτε να το πιστέψετε;", ρώτησε ο Τρέβορ.

Τεχνολογία και αναζήτηση δικαιοσύνης Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς, η δυνατότητα για κοινωνική και πολιτική αλλαγή διευρύνεται. Ωστόσο, αντί να υιοθετήσει μια κυνική προσέγγιση, η ανθρωπότητα πρέπει να αναζητήσει τις δυνατότητες που προσφέρουν αυτές οι εξελίξεις για τον ακτιβισμό.

Το λέει η βραβευμένη ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνιδρύτρια του Black Lives Matter, Αγίων Τομέτι, που πιστεύει ότι η τεχνολογία πηγαίνει χέρι χέρι με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Η τεχνολογία επικοινωνιών ήταν πάντα σημαντική για τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανεξάρτητα από τη χρονική περίοδο στην οποία βρισκόμαστε, πάντα χρησιμοποιούμε την τεχνολογία ή τις επικοινωνίες της εποχής μας," είπε η Αγίω.

Αντανακλώντας τις στρατηγικές προηγούμενων πολιτικών ακτιβιστών όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, ο Μπέιγιαρντ Ράστιν και η Κορέτα Σκοτ Κινγκ, η Αγίω τόνισε τη σημασία του Τύπου στις κοινωνικές κινήσεις: "Πάντα κινούνταν και οργανωνόνταν με έναν τρόπο που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τον Τύπο για να μοιραστούν τις ιστορίες τους με ένα ευρύτερο κοινό. Και ήταν τόσο απίστευτα αποτελεσματικοί, επειδή τελικά, είμαστε ανθρώπινοι."

Ο Τύπος παραμένει σημαντικός σήμερα, αν και η τεχνολογία προσφέρει πολλά εργαλεία για την απευθείας επικοινωνία με το κοινό. "Για τους ακτιβιστές, αυτό σημαίνει ότι οι αγώνες που καταγράφονται σε βίντεο ή τοποθετούνται σε συστήματα streaming μπορούν να επικοινωνούν άμεσα με εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο, ενώ τα ιστολόγια και οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων επιτρέπουν στους ακτιβιστές να εκφράζουν τις απόψεις τους και να μοιράζονται πληροφορίες με τον κόσμο," δήλωσε η Αγίω.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην υποτιμάμε τον ρόλο της τεχνολογίας στην κοινωνική αλλαγή. "Οι ακτιβιστές χρειάζονται να αξιοποιήσουν τις εργαλειακές δυνατότητες της τεχνολογίας για να ενισχύσουν τις κινήσεις τους. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση τεχνολογίας για τη δημιουργία προγραμμάτων επικοινωνίας, τη διάδοση πληροφοριών και την προσευχή στο ίντερνετ. Όταν εφαρμόζεται σωστά, η τεχνολογία επικοινωνιών μπορεί να αντικαταστήσει τις παλαιές μορφές οργάνωσης της εποχής του Μαρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, επιτρέποντας στους ακτιβιστές να αλληλεπιδρούν και να εργάζονται μαζί σε παγκόσμιο επίπεδο," είπε η Αγίω.

Κατά τη διάρκεια του πάνελ, η Αγίω έλαβε μέρος σε μια συζήτηση με την επικοινωνία του κοινού ως το κέντρο του πολιτικού αγώνα και πώς οι ακτιβιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να συνδεθούν αποτελεσματικά με τους άλλους.

Αυτές είναι μερικές από τις συνεδρίες και τα σημεία εστίασης που προσφέρθηκαν στο Web Summit Qatar 2024, επιδεικνύοντας τη σημασία της τεχνολογίας, της καινοτομίας και του ακτιβισμού για το μέλλον της κοινωνίας.

U Comment Here

ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ...

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

Health Experts

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required