A+ R A-

COCO CHANEL: Η ΕΚΘΕΣΗ/ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ(BY FOTIOS BALAS)

Rate this item
(5 votes)
Η Coco Chanel ήταν μια από τις διασημότερες σχεδιάστριες μόδας του 20ού αιώνα. Το 1909 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Παρίσι, με γυναικεία καπέλα. Ίδρυσε ομώνυμο οίκο μόδας που παραμένει στην επικαιρότητα μέχρι σήμερα.

Μόνο το όνομά της είναι αρκετό για να οριστεί ένα ζευγάρι παπούτσια, ένα ταγέρ, μία ατζέντα, ένα άρωμα, ένα κόσμημα, μία ολόκληρη εμφάνιση. Προσδίδει prestige, ποιότητα, άμεμπτο γούστο και αλάνθαστο στυλ. Η Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel ήταν πρωτοποριακή γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας, της οποίας η μοντέρνα και νεωτεριστική φιλοσοφία, οι εμπνευσμένες γυναικείες μόδες - από τις αντρικές - και η αναζήτηση της πολυτελούς απλότητας, την έκαναν αναμφισβήτητα τη σημαντικότερη φιγούρα στην ιστορία της μόδας του 20ου αιώνα. Η επιρροή της στην υψηλή ραπτική ήταν τόση, που ήταν το μόνο πρόσωπο στον τομέα της που αναφερόταν στο περιοδικό TIME, ανάμεσα στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επηροή στον 20ο αιώνα.

Μια γυναίκα μπροστά από την εποχη της, στην πραγματικότητα, ίσως η πρώτη γυναίκα στο κινημα απελευθέρωσης των γυναικών.Η Coco Chanel δεν ήταν απλά μπροστά από την εποχή της. Ήταν μπροστά από τον ίδιο της τον εαυτό. Εάν κάποιος κοιτάξει τις δουλειές των σύγχρονων σχεδιαστών μόδας, τόσο διαφορετικών μεταξύ τους, όπως οι Tom Ford, Helmut Lang, Miuccia Prada, Jil Sander και Donatella Versace, βλέπει ότι πολλές δημιουργίες τους αντανακλούν τις δικές της δημιουργίες. Αποδεικνύεται, δηλαδή, πως το γούστο της και η αίσθηση του στυλ που διέθετε, υπερπηδούν τη μόδα του σήμερα. 

Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, μεγάλοι καλλιτέχνες και σχεδιαστές μόδας συμμετέχουν σε μια ομαδική έκθεση/αφιέρωμα στην θρυλική μορφή της σχεδιάστριας. Μέσα απο τα μάτια τους, η Coco Chanel ξαναζωντανεύει, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία σε όλους εμάς να ταξιδέψουμε με τις αισθήσεις μας στον κόσμο ενός συμβόλου της μόδας. Στην έκθεση αυτή, συμμετέχει με το πορτραίτο που εμπνεύστηκε και δημιούργησε ένας νέος, ανερχόμενος εικαστικός καλλιτέχνης, ο Φώτιος Μπάλας.
Συζητώντας με τον δημιουργό, μάθαμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με το πορτραίτο της διάσημης Γαλλίδας......


New layer...
Λοιπόν Φώτη:
-Απο που εμπνεύστηκες ώστε να δημιουργήσεις το πορτραίτο ?

Πήρα την απόφαση να δημιουργήσω το πορτραίτο της Coco Chanel γιατί ήθελα να κάνω κάτι επιβλητικό όπως ήταν και η ίδια ως προσωπικότητα. Αυτό βέβαια αποτέλεσε μια πρόκληση για μένα και μου αρέσουν οι προκλήσεις! Στην δουλειά μου εμπνέομαι απο το ίδιο το υλικό, συνήθως αυτό με κατευθύνει . Σχεδόν ποτέ δεν κάνω προσχέδια και ποτέ δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω το αποτέλεσμα εξ αρχής. Η παλέτα μου, αντί για χρώματα, αποτελείται απο αντικείμενα τα οποία συλλέγω κατά καιρούς. Στο πορτραίτο της Chanel κυριαρχούν το μαύρο και το λευκό, αν όμως το παρατηρήσει κανείς προσεκτικά θα διακρίνει πολλά μικρά αντικείμενα τα οποία το συνθέτουν. Ανάμεσα σε αυτά θα ανακαλύψει κανείς κουμπιά,βελόνες,κλωστές,πέρλες,ψαλίδια,δαχτυλήθρες,αποτσίγαρα,μια κρεμάστρα κ.α. Στόχος μου δεν ήταν η ρεαλιστική απεικόνιση του προσώπου αλλά η απόδοση μιας δυνατής και ασυμβίβαστης προσωπικότητας μέσα απο τα δικά μου μάτια.

-Πως αισθάνεσαι που συμμετέχεις σε μια έκθεση αφιερωμένη στην Coco Chanel?

Αισθάνομαι τυχερός που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχω σε μία έκθεση σαν και αυτήν, ανάμεσα σε μεγάλους και καταξιωμένους καλλιτέχνες και σχεδιαστές μόδας. Είναι μεγάλη ευθύνη το να εκτίθεσαι και το να προσπαθείς να υπάρχεις μέσω της δουλειάς σου, ειδικά για κάποιον που είναι ακόμη στην αρχή της πορείας του. Σκέφτομαι θετικά και ευχαριστώ την Λόλα Νικολάου που πίστεψε σε μένα και μου έδωσε την ευκαιρία να πάρω μέρος σε μία έκθεση τόσο σημαντική.

- COCO 
ΣΑΝ ΕΚΕINH

Εγκαίνια  30 Μαΐου 2013

19:00-23-00


Συμμετέχουν οι Εικαστικοί: Μανώλης Aναστασάκος, Βάσω Βούλγαρη, Γιάννης Διαμάντης, Μάριος Ελευθεριάδης, Δημήτρης Ζουρούδης, Κalos&Klio, Μαρία Καραχρήστου, Χάρης Κοντοσφύρης, Φώτιος Μπάλας, Άγγελος Παπαδημητρίου, Νίκος Τριανταφύλλου, Έλλη Χρυσίδου

 

Και οι Σχεδιαστές Μόδας: Δάφνη Βαλέντε, Μάκης Τσέλιος, Κωνσταντίνος Τσιγαρός


ΓΚΑΛΕΡΙ ΛΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ | Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη


t. +30 2310 240416, e-mail:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

ώρες λειτουργίας :Τρ, Πε, Πα…12.00 -20.00 / Τε, Σα….12.00 – 15.00

Last modified on Sunday, 26 May 2013 02:03

U Comment Here

  • Latest
  • Hits
  • Editors

 

FACEBOOK Δημοφιλη

Health Experts

Login

Due to a recent problem all passwords were reset. Please go here to set a new password. No action needed if you already got a new password.

Register

*
*
*
*
*

* Field is required